Menu Sluiten

Katten draagtas

Tenzij je met jouw kat per vliegtuig reist, kan je de katten draagtas kopen die het beste bij de persoonlijkheid van jouw kat past. Over het algemeen zullen katten die angstig of agressief zijn tijdens het reizen – krabben, klauwen en bijten, bijvoorbeeld – het beter doen in een harde reismand. Katten met een rustiger karakter zullen de voorkeur geven aan een stoffen reismandje. Denk ook na over wat je lichamelijk in staat bent om te dragen qua katten draagtas.  Sommige plastic dragers zijn al zwaar voordat je er een dier in zet.  Een stoffen reismand kan extra schouder- en handriemen hebben om hem te dragen, of zelfs wieltjes om het gewicht te helpen verdelen. Voor de meeste mensen zal de kat echter worden vastgezet in een geschikte transporttas voor vervoer: een die je gemakkelijk kunt dichtritsen, vastklemmen of vergrendelen, zodat de kat niet uit de katten draagtas kan ontsnappen om zichzelf of anderen schade te berokkenen.

Bekijk hier de bestverkochte katten draagtassen op Bol.com.

Harde of zachte katten draagtas

Kiezen tussen een harde of zachte katten draagtas betekent dat je moet begrijpen waar je de reismand voor gaat gebruiken. Als je met jouw kat door het hele land reist in een auto, kan een andere reismand nodig zijn dan wanneer je jouw kat met de fiets ergens heen brengt. Als je met jouw kat per vliegtuig reist, wordt het iets ingewikkelder omdat luchtvaartmaatschappijen strenge regels hebben voor het vervoer van dieren. Afhankelijk van waar jouw huisdier tijdens de vlucht verblijft – in de cabine of in het ruim van het vliegtuig – wordt bepaald welke katten draagtas mee aan boord mag nemen.

katten draagtas

Katten draagtas in het vliegtuig

Als je met het vliegtuig reist, moet je de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij in acht nemen. Niet elke draagtas voor katten is dan toegestaan.  Soms is het mogelijk om met jouw kat in de cabine van het vliegtuig te vliegen, waarvoor je het beste een zachte transporttas kunt gebruiken dat onder de stoel voor je kan worden geschoven.  Voor het reizen in het ruim van het vliegtuig heb je een harde reismand nodig. Bekijk hier de beste katten draagtas voor vliegreizen.

Harde Kattenmand

Harde katten draagtassen zijn gemaakt van sterkere en duurzamere materialen dan stoffen reismandjes en hierdoor zijn zachte transporttassen wat goedkoper.  De meeste mensen hebben er meer vertrouwen in om hun dieren in een plastic reismandje te zetten, omdat het een steviger bescherming biedt voor het dier dat erin zit. Harde transporttassen zijn vaak gemaakt van plastic en hebben een plastic of metalen rooster aan de voorkant. Sommige harde dragers zijn front-loading, waarbij de kat er alleen in of uit kan worden gehaald door het voorste rooster los te maken of te ontgrendelen.  Andere dragers hebben een extra top-loading opening die toegankelijk is door de bovenkant van de doos los te klikken of los te schroeven van de bodem.  Dit vergemakkelijkt de toegang tot de katten draagtas en kan soms een dierenarts in staat stellen een dier in de drager te onderzoeken.  

draagtas kat

Zachte katten draagtas

Een kat zou zich comfortabeler moeten voelen in een zachte katten draagtas.  Hij zal er ook gemakkelijker in kunnen zitten of liggen. Stoffen reismandjes zijn lichter om te dragen en worden vaak geleverd met een schouderband of handvat. Vaak zijn er meerdere openingen, waardoor de katten er gemakkelijker in en uit kunnen.  Je hoeft ze er niet uit te ‘wippen’ zoals soms het geval is bij harde dragers met voorlader. Zachte dragers zijn veel gemakkelijker op te bergen en ideaal in huizen waar de ruimte beperkt is. Sommige zachte reismandjes hebben een uitzetbaar gedeelte dat zich opent in wat sommigen een ‘patio’ noemen, zodat jouw kat zijn poten kan strekken terwijl hij toch veilig in het reismandje blijft of wanneer je 2 katten hebt. Een zachte katten draagtas is perfect als je veel kilometers reist met jouw kat, maar je je niet op je gemak voelt als je de 2 katten eruit laat.

Nadelen van de zachte katten draagtas

Klauwen en tanden kunnen schade aanrichten aan een zachte katten draagtas, dus ze zijn echt alleen geschikt voor rustige katten. Het kan nodig zijn iets op de bodem van de transporttas te leggen om te voorkomen dat hij doorzakt. Stoffen dragers kunnen soms doorbuigen onder het gewicht van zwaardere katten en dit kan niet comfortabel zijn voor het dier of de persoon die hem draagt. Zachte dragers zijn ook moeilijker schoon te maken. Je kunt ze niet zo gemakkelijk schoonvegen als harde dragers. Er is niet per se een goed of fout antwoord als het gaat om de keuze tussen een harde of zachte reismand. Het hangt af van de persoonlijkheid van jouw kat en jouw behoeften als eigenaar, en van waar je de katten draagtas voor gebruikt.