Menu Sluiten

Katten halsband

Het kan moeilijk zijn om de eerste halsband bij sommige katten om te doen, vooral bij kittens of volwassenen die nog nooit een halsband hebben gedragen. Ook al kan het proces wat geduld vergen, laat de uitdaging je er niet van weerhouden een halsband met naam of gps op je katachtige vriend te plaatsen. Een halsband met naam en gps kan het ticket naar huis van je kat zijn als ze per ongeluk ontsnapt of afdwaalt. Zelfs katten die alleen binnenshuis leven zouden een halsband moeten dragen, want als je kat bijvoorbeeld ontsnapt kan een goed bedoelend persoon denken dat je kat een zwerver is en haar meenemen naar een dierenasiel. Met een halsband met naam en gps heeft kat een betere kans om veilig en snel weer thuis te komen.

Halsband trainen bij je kat

Je kat kan in het begin aan het halsbandje krabben, omdat het vreemd aanvoelt, maar ze moet zich er met tijd en geduld aan aanpassen. Probeer een lekkere traktatie, kattenkruid of klimpaal te gebruiken om de aandacht van je kat af te leiden van de nieuwe halsband. Tegen de tijd dat ze klaar is met de traktatie, kan het zijn dat ze de halsband helemaal vergeten is. Het kan zijn dat je deze truc een paar keer moet herhalen, maar blijf erbij – de voordelen zijn zeker de moeite waard.

katten halsband

Nekklachten kat en een halsband

Hou er rekening mee dat de halsbanden niet uitzetten als je kat groeit, en dat kittens heel snel groeien! Als de halsbanden niet regelmatig worden gecontroleerd en losgemaakt als dat nodig is, kunnen ze letterlijk in de nek van je kat groeien en ondraaglijke, constante pijn veroorzaken. Controleer de halsband van je kitten ten minste elke week totdat deze volgroeid is en controleer regelmatig de halsband van je volwassen kat om er zeker van te zijn dat deze goed past en veilig vastzit. Je moet gemakkelijk twee of drie vingers tussen de halsband en de nek van je huisdier kunnen steken. Kattenveilige halsbanden kunnen na verloop van tijd hun elasticiteit verliezen en naarmate oudere katten ouder worden, kunnen ze gewicht verliezen. Zorg ervoor dat de halsband niet zo los zit dat deze over de kop van je kat kan afglijden.

Microchip of kattenhalsband met gps?

Microchips zijn een ideale manier en aanvulling op de halsband voor je kat om te zorgen voor een permanente identificatie die altijd bij je huisdier blijft. Een microchip is een klein capsule (ongeveer ter grootte van een stukje rijst) dat pijnloos onder de huid van het dier tussen de schouderbladen wordt geïnjecteerd. Elke chip bevat een uniek ID-nummer dat door een scanner kan worden gelezen en vervolgens kan worden gematcht met informatie over de eigenaar in een uitgebreide database. Als je jouw kat een microchip geeft, zorg er dan voor dat je de contactgegevens in de database bijwerkt als deze veranderen. Microchips bevatten geen gps, dus ze kunnen niet worden gebruikt om je huisdier te volgen. Ze worden echter wel beschouwd als wettelijk bewijs van eigendom in het geval dat je huisdier wordt gestolen. Hierdoor is het goed om zowel je kat een halsband met bijvoorbeeld de naam of een gps te geven en je kat ook te laten chippen. Zo kan er nooit verwarring ontstaan mocht er iets gebeuren met je kat.

Kopen van halsband kat

Er zijn verschillende halsbanden te vinden die leuk zijn voor je kat. Veel katten eigenaren hebben niet per se een halsband met alleen de naam van de kat of met een GPS-systeem erin, ze hebben vaak ook nog een leuk belletje of bijvoorbeeld een reflecterende kleur. Dit belletje en de reflecterende kleur zijn niet alleen leuk om te zien, zo kan je ze ook goed horen en zien aankomen. Ideaal voor wanneer je jouw kat in een grote omgeving achterlaat met allemaal kleine verstop plekjes. Zo kan je altijd je kat terugvinden op het moment dat de kat zich beweegt. Mocht je een halsband willen kopen dan kan dit bijvoorbeeld via Bol.com. Op deze pagina vind je verschillende soorten en maten halsbanden voor katten.