Menu Sluiten

Katten laser

Veel katten vinden het leuk om rode stippen, ook wel katten laser pointerprojecties genoemd, na te jagen als favoriet tijdverdrijf. Waarom houden katten zo van laserpennen als speelgoed? Zijn laserpointers goed of slecht voor katten? Er zijn vele redenen waarom katten gek zijn op laser pointers. En het blijkt dat, als katten lasers op de juiste manier worden gebruikt, ze zelfs goed kunnen zijn voor jouw kat.

Waarom houden katten van lasers?

De meeste katten houden van katten lasers door hun instinct. Katten zijn natuurlijke roofdieren en hebben vaak een hoge prooidrift – de instinctieve drang om knaagdieren, vogels en insecten te vangen. Dat is de reden waarom jouw kat naar kleine insecten staart die op de grond kruipen voordat hij ze bespringt, of verlangend in de tuin naar de vogels in het vogelvoederhuisje kijkt. Het is ook de reden dat jouw buitenkat je af en toe “cadeautjes” brengt, zoals vogels, hagedissen of zelfs kleine konijntjes om op jouw deurmat achter te laten.

Bekijk hier de bestverkochte katten lasers op Bol.com.

katten laser

Zijn lasers slecht voor katten?

Je hebt misschien gehoord dat laserpointers niet veilig zijn of slecht voor katten. Je kan prima een laserlampje kopen als speelgoed voor jouw kat. De waarheid is dat je er gewoon voor moet zorgen dat je de laseraanwijzer op een veilige manier gebruikt, die hun jachtinstinct vervult en geen stress veroorzaakt. Gebruik de laser niet op een manier die jouw kat overwerkt of waardoor ze zichzelf kunnen bezeren. Bijvoorbeeld, als jouw kat meestal een bankzitter is, probeer dan langzaam met de katten laserlampje te beginnen.

Veiligheid kat

Wees voorzichtig met waar je de katten laser pointer richt. Schijn nooit met de laser direct in de ogen van jouw kat, en richt hem niet op een plek hoog op de muur. Dat kan tot verwondingen leiden als jouw kat hoger probeert te springen dan de bedoeling is. Met laserpointers en andere achtervolgende speeltjes, moet je jouw kat ze af en toe laten vangen. Dit is om verschillende redenen belangrijk, onder andere om vertrouwen op te bouwen. Niemand speelt graag een spelletje dat hij nooit kan winnen, en dat geldt ook voor jouw kat. Ook zullen meer sedentaire katten hun interesse sneller verliezen als ze de katten laser niet vangen.

Hoe kunnen laserpointers nuttig zijn voor katten?

Katten Lasers kunnen geweldig zijn om katten te helpen gewicht te verliezen en mentaal te stimuleren. Ze kunnen katten ook helpen om met elkaar te leren spelen terwijl ze hun zelfvertrouwen opbouwen. Huiskatten leiden vaak een sedentaire levensstijl, wat kan leiden tot verveling, obesitas en agressie tegen huisgenoten en mensen. Zwaarlijvigheid is een van de meest gediagnosticeerde problemen bij huisdieren. Net als mensen hebben huisdieren een goed dieet en regelmatige lichaamsbeweging nodig om een gezond gewicht te behouden. Naast het mentaal stimuleren en verliezen van gewicht heeft de katten laser nog meer voordelen. 

Voordelen katten laserlampje

Als huisdierouders kunnen we de natuurlijke prooidrift van onze katten gebruiken om hen mentaal en fysiek gezond te houden. Om jouw kat in beweging te krijgen, kan een laserpointer een geweldig hulpmiddel zijn dat je kunt gebruiken in combinatie met een goed dieet. Laseraanwijzers kunnen ook nuttig zijn om katten aan elkaar te binden. Als je bijvoorbeeld probeert twee katten aan elkaar voor te stellen, kunnen laserpointers een effectieve afleiding bieden terwijl de katten in dezelfde kamer zijn. Elke kat moet zijn eigen laserpointerlampje hebben om achteraan te jagen, en de lampjes moeten in tegengestelde richtingen bewegen. Totdat de katten elkaar goed kennen, is het beter ze niet samen met dezelfde kattenlaser te laten spelen.

Hoe gebruik je een laserpointer met jouw kat

Afhankelijk van de conditie van jouw kat, kan je het beste langzaam beginnen. Begin met het richten van de laserpointer op een paar meter afstand van jouw kat. Beweeg het rond in kleine, prooiachtige bewegingen totdat je de aandacht van jouw kat hebt. Stel je een muis voor die over de vloer rent. Soms rent hij in een rechte lijn, of in een hoek, of heen en weer. Deze bewegingen van de laserpointer zullen waarschijnlijk het snelst de aandacht van jouw kat trekken. Als jouw kat eenmaal in de richting van de lichtstraal beweegt, beweeg hem dan weer een paar meter verder weg. Vergeet niet om jouw kat het laserlampje hier en daar te laten vangen. Nadat jouw kat het licht heeft gevangen, laat je hem het even bestuderen en begin je het licht langzaam weg te bewegen, alsof de “prooi” ontsnapt. De race tegen de kattenlaser zal snel weer beginnen.

laser kat

Prooidrift en kattenlasers

Katten kunnen verschillende gradaties van prooidrift hebben. Veel katten zullen de laserpointer gedurende enkele minuten in een hoog tempo achtervolgen. Sommige katten hebben meer aanmoediging nodig dan andere. Als jouw kat niet geïnteresseerd lijkt of snel zijn interesse verliest, kan het helpen om de laserpointer te gebruiken in combinatie met catnip voor een beetje meer opwinding. Er zijn vele soorten katten lasers op de markt, er zijn er zelfs die geautomatiseerd zijn zodat jouw kat kan spelen als jij niet thuis bent. 

Wat als mijn kat niet van laserpointers houdt?

Niet alle katten houden van kattenlasers; het kan gewoon zijn dat ze niet zo graag achter het licht aanzitten. Er zijn genoeg andere interactieve elektronische speeltjes om jou kat in beweging te krijgen, zoals op afstand bestuurbare muizen. Jouw kat kan de voorkeur geven aan een kauwspeeltje of een speeltje met veren dat je in de lucht kunt zwaaien om een vliegende vogel te simuleren. Er zijn zelfs kat-veilige speeltjes die bellen maken waar katten achteraan kunnen rennen! Misschien moet je verschillende soorten speelgoed uitproberen om te zien wat jouw kat het leukst vindt. Maar laat jezelf niet ontmoedigen als je moeite hebt het juiste speeltje te vinden. Er is altijd wel een speeltje dat jouw kat in beweging krijgt, voor elk budget.

Katten laser kopen

Volg deze link om de populairste katten lasers te zien op Bol.com.