Menu Sluiten

Kattenkruid

Als huisdiereigenaren zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe en spannende dingen om te doen met onze harige metgezellen. De meeste kattenbezitters hebben gehoord van kattenkruid en hebben het waarschijnlijk zelfs geprobeerd op hun katachtige vriend. Kattenkruid, of Nepeta cataria, is een overblijvend kruid dat afkomstig is uit Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en gebieden in China. Het behoort tot de muntfamilie, Labiatae, en het deelt verschillende eigenschappen met de munt waarmee de meesten van ons bekend zijn. Kattenkruid kan drie meter hoog worden, en het produceert kleine groenbruine blaadjes met zaagtanden en bloemen die bloeien van het late voorjaar tot in de herfst. De plant wordt vaak opgenomen in tuinen omdat het droogtetolerant is en het schrikt muggen af. Het trekt ook vlinders (en katten!) aan. Als je zelf geen tuin hebt, kan je verse planten kopen die in huis kunnen groeien maar je kunt ook met kattenkruid gevulde speeltjes en sprays kopen voor je kat!

Waarom kattenkruid als speeltje

Het actieve ingrediënt in kattenkruid is een essentiële olie die nepetalacton wordt genoemd. Wanneer jouw kat met kattenkruid speelt, komt de olie in de neus of de mond en bindt deze aan receptoren die de geurbol van de hersenen stimuleren. De reukbol stuurt de informatie naar meerdere gebieden van de hersenen. De amygdala, een gebied van de middenhersenen, wordt getriggerd en zorgt ervoor dat je kat emotioneel reageert. Naast de amygdala wordt ook de hypofyse – die verantwoordelijk is voor de hormoonhuishouding – gestimuleerd. Al deze neurologische gebeurtenissen samen resulteren in de gedragsveranderingen die vaak een “high” worden genoemd. Hierdoor is kattenkruid geliefd bij katten als speeltje.

kattenrkuid

Reactie van katten op kattenkruid

De reactie op kattenkruid is eigenlijk genetisch bepaald, waarbij ongeveer 75% van de katten ontvankelijk is voor nepetalacton. Aangezien de weg door de hersenen gedeeltelijk hormonaal is, reageren de meeste katten pas op kattenkruid als ze op de leeftijd van ongeveer zes maanden geslachtsrijp zijn. Katten zullen meestal likken, wrijven en rollen in het kattenkruid. Afhankelijk van de individuele kat en de ingenomen hoeveelheid, zullen ze of zeer opgewonden zijn of veel rustiger zijn tijdens het gebruik van kattenkruid! Katten die worden gestimuleerd zullen snuiven, kauwen, likken, hun hoofdschudden, over hun kin, wangen en lichaam wrijven. Sommige katten zullen zelfs vocaliseren, springen en rondrennen. Als uw kat een meer ontspannen persoonlijkheid heeft, kan hij of zij volgzaam worden, kwijlen en zich uitrekken. Zelden vertonen katten agressie van kattenkruid.

Duur effecten kattenkruid

De effecten van kattenkruid zijn van korte duur en duren slechts 10-15 minuten. Kattenkruid wordt beschouwd als niet-verslavend en veilig. Er is geen specifieke dosis voor het kruid, en de meeste katten zullen weglopen als ze er genoeg van hebben. Voor de zeldzame kat die wel overdrijft, is milde maagklachten het enige bekende nadelige effect. Katachtigen die regelmatig kattenkruid gebruiken kunnen een tolerantie opbouwen die hun reactie op het product vermindert. Daarom is het aan te raden om je kat slechts om de paar weken van kattenkruid te laten genieten. Aangezien kattenkruid niet giftig is, maar slechts een korte tijd duurt en de meeste katten ervan genieten, is het de moeite waard om te proberen te zien hoe uw kat reageert. Hoewel kattenkruid volkomen veilig is, raden wij je aan het met mate en onder toezicht te gebruiken! Hierbij een link naar kattenkruid en speeltjes om dit mee te vullen.