Menu Sluiten

Katten krabpaal

Het kiezen van de beste krabpaal voor je kat kan een frustrerende en dure aangelegenheid zijn. Het kan zijn dat je uiteindelijk meerdere krabpalen koopt die je kat negeert en zich niet verwaardigt om te krabben. In plaats daarvan loopt hij door naar zijn favoriete krabpaal, je bank. Je kan besluiten dat je kat gewoon niet van krabpalen houdt, maar dat is zelden het geval. Een van de fouten die mensen maken is dat ze krabpalen kiezen die hen, de mensen, aanspreken in plaats van na te denken over wat de kat aanspreken. Een beetje kennis gaat ver in het vinden van de juiste krabpaal voor je kat. De truc is om een alternatief te bieden dat je kat nog liever klauwt dan je antieke krabpaal – maar dat vereist wel dat je een krabpaal kiest vanuit het oogpunt van je kat.

Katten willen hoge krabpalen

De krabpaal moet lang genoeg zijn om je kat tijdens het krabben volledig uit te kunnen strekken. Dit betekent dat je kat zijn lichaam volledig kan uitrekken en die rug- en schouderspieren kan trekken, wat belangrijk is voor de gezondheid en flexibiliteit (katten zijn meesters in yoga). Als katten moeten hurken om te krabben, krijgen ze niet het volledige voordeel van het trainen en strekken van die spieren, en het kan zelfs ongemakkelijk voor ze zijn. Vaak zullen katten hurken om te krabben en hun lichaam niet volledig strekken. Dit is gewoon een andere houding die verschillende spiergroepen traint. Het belangrijkste om te onthouden is dat je kat in elke gewenste houding moet kunnen krabben. Het kiezen van een krabpaal voor de kat die minstens 50 centimeter lang is, is een goed begin om je kat gelukkig te maken en je meubels te redden.

katten krabpaal

Katten hebben stevige krabpalen nodig

Katten hebben een stevige krabpaal nodig die niet wiebelt of valt. Als de paal wiebelt, zal je kat hem niet gebruiken. Dit is een van de redenen waarom katten graag op banken en stoelen krabben – ze zijn extreem stabiel. In het wild hebben bomen de voorkeur om aan oppervlakken te krabben, dus je kunt begrijpen waarom katten op zoek zijn naar een onbeweeglijk voorwerp. Als de paal wiebelig is, kan het onveilig zijn – en je kat weet het. Een onstabiele krabpaal kan omklappen en op je kat vallen. Je kunt er zeker van zijn dat als je kat omvalt over een wankelende paal, deze in de toekomst plichtsgetrouw zal worden vermeden. Hoe groter de paal, hoe steviger hij moet zijn. Katten kunnen gewond raken of gedood worden door een grote, onstabiele krabpaal die op hen valt. Zoek naar palen die extra zware bodems hebben, bij voorkeur dubbeldik. Een dunne, lichte basis en een topzware paal is een recept voor een ramp.

Wat is het beste krabpaalmateriaal voor katten?

Als je kijkt naar katten krabpaaltjes die je kan kopen, vind je een duizelingwekkend scala aan materialen. Vele zijn ontworpen om aantrekkelijk te zijn voor mensen. Helaas zitten de meeste daarvan ongebruikt, omdat ze niet aantrekkelijk zijn voor katten. Katten geven de voorkeur aan een stevig materiaal dat onder hun klauwen aan flarden gaat. Studies tonen aan dat katten in de natuur hun territorium graag markeren met lange versnipperde sporen. De oerdriften van je kat dicteren nog steeds deze voorkeur. Bovendien is versnipperen leuk. Ooit een kat je papieren laten versnipperen? Katten houden ook van een bijbehorend hard geluid tijdens het krabben – het lijkt meer voldoening te geven. De materiaal keuze voor de krabpaal van je kat speelt dus een belangrijke rol.

Krabpaal materiaal keuze

Probeer te voorkomen dat de kat aan palen krabt die bedekt zijn met tapijt. Veel katten krabpalen zijn bedekt met verschillende soorten tapijt, en katten houden daar soms van. Het is echter belangrijk om een krabpaal te kiezen met een bedekking die anders is dan het materiaal in je huis dat je wilt gebruiken om je kat te overtuigen niet te krabben. De reden hiervoor is dat je kat niet zal begrijpen waarom het OK is om wat tapijt in huis te krabben, maar de rest niet. Bovendien zorgt tapijt niet altijd voor het meest bevredigende krabvlak. Het is niet ruw genoeg, en de lussen hebben de neiging om klauwen te vangen en op de tenen te trekken. Sisal stof is een geweldig krabvlak. Sisal stof is zwaar, voelt heerlijk aan voor katten en snipt op een prettige manier onder hun klauwen. Vergeet niet dat een belangrijk onderdeel voor je kat om een krabpaal te vinden die bevredigend is, het vermogen is om het materiaal te versnipperen.

Kartonnen krabpaaltjes

Een ander geweldig materiaal voor je katten krabpaal om te krabben is zwaar golfkarton. Net als sisalvezelstof heeft het ook een aangenaam gevoel. Bovendien maakt het een groot geluid als er gekrast wordt. Karton is vaak te vinden in platte en schuine kattenkrabbers. Katten houden van verschillende krabhoeken en -oppervlakken. Holle kartonnen kokers zijn vaak de beste krabpalen voor een kat om twee redenen: Ze zijn meestal steviger. Vergeet niet dat een kritieke factor in het plezier dat je kat aan een krabpaal heeft, stabiliteit is, zowel voor de voorkeur van je kat als voor zijn veiligheid. Hoge palen die gemaakt zijn van holle buizen en bedekt zijn met sisalvezels zijn te verkiezen boven topzware houten palen die kunnen omvallen.

Katten willen horizontale en verticale krabvlakken

Het is je waarschijnlijk opgevallen dat katten zich graag verticaal uitstrekken en krabben, zoals op bankarmen en deurframes. Ze houden er ook van om horizontaal te krabben, zoals bij het krabben van delen van het tapijt. Daarom is het goed om bij het zoeken naar de krabpaal die je kat zou kiezen als hij kon, beide kanten op te nemen, wat meestal betekent dat je een paar verschillende krabpaaltjes en kussens moet voorzien. Een goed idee is om een verticale (hoge) krabpaal en een horizontale (vlakke) of schuine krabpaal te gebruiken. De krabpaal voor je kat moet bedekt zijn met sisal stof (materiaal, niet touw), en de platte of schuine krabpaal moet een kartonnen inleg hebben voor een andere textuur en ervaring. Hierbij een link naar de populairste krabpalen voor katten op bol.com