Menu Sluiten

Katten tondeuse

Een kat scheren met een tondeuse is niet vaak een eerste keuze, maar voor hun gezondheid en welzijn is het soms de enige optie. Of het nu is omdat je je moet ontdoen van matte knopen die niet geborsteld of gekamd kunnen worden, omdat een kat te ziek of te zwaar is geworden om zichzelf goed te verzorgen, voor ernstige haarballen, om de vacht rond de tepels vrij te maken zodat een aankomend nestje zich gemakkelijker kan voeden, of scheren voor een operatie… wat de reden ook is dat je een kat moet scheren een goede katten tondeuse is erg belangrijk.

Tondeuse of een trimmer nodig voor mijn kat?

Een full size katten tondeuse is de keuze die trimmers meestal maken, voor slecht geknoopte of matte vachten, voor algemeen all-over gebruik inclusief het lichaam en de buik, voor alle rassen en alle vachttypes – vooral voor dichte, dubbele of moeilijkere vachten zoals de Perzische. Ze kunnen met of zonder snoer worden gebruikt. Tondeuses voor katten zijn snoerloos. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar met één snelheid, twee snelheden en vijf snelheden. Tondeuses zijn er in enkele snelheid. Katten tondeuses worden normaal geleverd met een standaard 10 mesje gratis meegeleverd, ook wel een A5 mesje genoemd. Een 10 mesje laat de vacht onder de 2mm. Voor sterk gematteerde katten kunt u het beste een mesje maat 30 gebruiken (meer over mesjes volgt nog). Als de tondeuse een A5-model is, betekent dit dat alle merken standaardmesjes erin passen, in alle lengtes, van maat 50 (minder dan 1mm) tot maat 3 (meer dan 1cm), en alle universele opzetkammen (3mm tot 3cm) – zoek dus naar een A5-model tondeuse als u alle opties open wilt houden voor het trimmen van verschillende lengtes, en het trimmen van zowel honden als katten.

katten tondeuse

Katten trimmer

Katten trimmers zijn in plaats van de katten tondeuse altijd snoerloos, en zijn kleiner, lichter en stiller dan de meeste tondeuses van normaal formaat. Trimmers worden gebruikt voor delicate, kleinere of gevoelige gebieden zoals poten, voeten en gezichten, en voor het gericht verwijderen van knopen in plaats van het hele lichaam te trimmen. Tondeuses voor katten zijn er in 2 maten, mini of midi. Je zou een mini trimmer niet gebruiken om het hele lichaam van een kat te scheren. Er is echter een type miditrimmer – een ‘5 in 1’ genoemd – die het midden houdt tussen een katten tondeuse en trimmer. Midi-size, 5 in 1 trimmers zijn populair voor het scheren van katten en zijn er in een paar modellen. Bekijk hier de bestverkochte katten tondeuses op Bol.com. 

Katten tondeuse inspiratie

Tondeuses voor katten > Andis AGC Brushless

De Andis AGC Brushless is een full-size, krachtige, 2 snelheden, snoerloze tondeuse voor katten. Hij is veel lichter en stiller dan een traditionele katten tondeuse dankzij de borstelloze motor, maar heeft het extra koppel dat nodig is voor moeilijke of matte vachten. Het is een A5 model, dus aanbevolen als je de meeste functies, en opties voor messen en accessoires wilt. De AGC Super 2 Speed is geschikt voor katten, honden en paarden, kan gemakkelijk overweg met gematteerde kattenvachten, past op alle standaardmessen van alle merken in alle lengtes, past op universele opzetkammen van alle merken in alle lengtes, en past op de speciale kattenmessen. Je hoeft geen kattenmesje te gebruiken, maar je zult het gemakkelijker vinden om te knippen en je zult zachtere resultaten krijgen als je het wel doet. Kortom, dit is een prima tondeuse voor katten. 

tondeuse kat

Meer inspiratie katten tondeuse

Mini tondeuses voor katten > Minitrimmer

Als laatste zijn er de minitrimmers voor katten. Dit zijn de kleinste, stilste, snoerloze trimmers die er zijn. Met een bladbreedte van 3 cm zijn ze veel kleiner dan alle modellen hierboven (een full size katten tondeuse heeft een bladbreedte van 5 cm). Minitrimmers zijn populair voor het trimmen van gevoelige, kleine of verwondingsgevoelige gebieden, zoals de billen en genitaliën, gezicht, oren, nek en poten, en voor het gericht verwijderen van individuele lichaamsknopen en -viltjes. Ze zijn echter niet geschikt voor het scheren van het hele lichaam van katten dus een katten tondeuse is alsnog een aanrader wanneer je veel en vaak haar weg moet scheren.

Tips katten tondeuse gebruiken

Het scheren van een kat kan soms nodig zijn, bijvoorbeeld als de vacht erg klit of vervilt is. Hieronder vindt u enkele tips om jouw kat te scheren met behulp van een tondeuse:

  1. Kies de juiste tondeuse: Zorg ervoor dat je een tondeuse kiest die geschikt is voor katten en hun vachttype. Een professionele dieren tondeuse met verschillende opzetstukken voor verschillende lengtes kan handig zijn.
  2. Borstel de vacht: Voordat je begint met het scheren van de kat, borstel dan eerst goed de vacht om eventuele klitten of knopen te verwijderen.
  3. Begin rustig: Begin rustig aan en zet de tondeuse aan voordat jij deze op de kat gebruikt, zodat hij kan wennen aan het geluid.
  4. Werk in delen: Scheer jouw kat in delen en begin bijvoorbeeld met het achterlijf voordat je verder gaat naar de poten en het hoofd.
  5. Wees voorzichtig rond gevoelige gebieden: Wees extra voorzichtig rond gevoelige gebieden zoals oren, ogen en neusgaten om letsel te voorkomen.
  6. Beloon de kat: Beloon jouw kat regelmatig tijdens het scheren door middel van traktaties of lof, zodat hij positieve associaties krijgt met het proces.
  7. Overweeg professionele hulp: Als jij niet zeker bent van uw vaardigheden, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat jouw kat veilig wordt geschoren.

Het scheren van een kat met een tondeuse kan uitdagend zijn, maar door deze tips toe te passen kan jij ervoor zorgen dat dit proces soepeler verloopt en dat jouw kat er goed uitziet!