Menu Sluiten

Kattenluik

Met een kattenluik (kattenluik) kan je kat door zijn eigen deur naar buiten komen en gaan. Moderne kattenluiken in verschillende uitvoeringen hebben functies waarmee je de beschikbare toegang kunt aanpassen, bijvoorbeeld ’s nachts vergrendelen of pas na een bepaalde tijd van de dag of nacht ‘binnen’ laten. Ze zijn vervaardigd in verschillende maten, sommige zelfs geschikt voor honden, kattenluiken kunnen tegenwoordig ook worden gemonteerd op niet-standaard deuren, zoals dubbel glas.

Waarom een kattenluik

In theorie klinkt het als een geweldig idee; je bent uit en je kat is vrij om te kiezen waar hij heen gaat. Katten moeten een gevoel van controle houden over hun activiteit en dit geeft hen deze mogelijkheid. Maar als er een kattenluikje is aangebracht, kan het ook voorkomen dat binnenvallende katten profiteren van de bres in de verdediging en het voer van je kat stelen. Elke eigenaar zal de manier herkennen waarop katten naar een kattenluikje staren, er eeuwenlang doorheen kijken voordat ze weggaan of springen als de wind het luikje vangt.

kattenluik

Een kattenluik geeft controle over wie er binnen komt

Om het risico dat andere katten je huis binnenkomen via het kattenluik te minimaliseren is het mogelijk om flappen aan te schaffen die de inwonende katten een zekere mate van exclusiviteit van binnenkomst bieden. Magnetische sleutels kunnen worden geplaatst op een halsbandje dat het luikje opent, maar deze zijn afhankelijk van het feit dat de kat het halsbandje niet verliest en dat geen enkele andere kat in de buurt een replica heeft van dezelfde magnetische sleutel voor hun eigen luikje dat beide zou ontgrendelen. Het proces van het ontgrendelen van het luikje duurt ook een paar seconden, dus het raken van het luikje bij een run, met een tegenstander in de achtervolging, is als het raken van een stenen muur. Als je kat het luikje eenmaal ontgrendeld heeft en binnenkomt, is er geen garantie dat de andere kat er niet vlak achter komt. Moderne exclusieve kattenluiken werken nu door de microchip van de kat onder de huid op de achterkant van zijn nek uit te lezen die daar voor identificatiedoeleinden is geplaatst en het ontgrendelen gaat sneller.

Soorten kattendeuren

Kattenluikjes kunnen worden onderverdeeld in specifieke categorieën als het gaat om types. Flexibele klepvarianten, stijve of harde klepmodellen, en automatische modellen die openen als het huisdier dichterbij komt. Verreweg de meest populaire en effectieve stijl is de flexibele klepversie. Er zijn verschillende redenen waarom dit ontwerp niet alleen het meest effectief is, maar ook de betere keuze is voor de meeste rassen van huisdieren.

Automatische kattendeur

Kattenluiken die elektronisch zijn, variëren in ontwerp, maar hebben veel gemeen. De belangrijkste reden waarom mensen een elektronische deur kopen is om de toegang van een huisdier of dier te regelen. Deze types regelen altijd de toegang tot het huis. Sommige modellen regelen ook de toegang van dieren tot het huis. Bij alle modellen is het nodig om je kat om halsbandactivatielabel te laten dragen. Elektronische modellen kunnen worden geactiveerd door middel van een magneet, een geluidsfrequentie of een RFID-signaal. Aan elk van deze activeringsmethoden zijn voor- en nadelen verbonden. Automatische kattenluiken met magneet activatie zijn het meest betrouwbaar.

Waar moet ik een kattenluik installeren?

Kattenluiken zijn gemaakt om overal te worden geïnstalleerd. Dit varieert van de traditionele muurbevestiging of deurbeslag tot raam- en terrasschuifdeuren. Ieders huis is anders en als je de beste plekken kunt aanwijzen waar je kattenluiken zou kunnen gebruiken, dan kun je snel zien welke deuren in die situaties werken. Zorg ervoor dat je de juiste maat kattenluik voor je kat hebt gekozen. Het lijkt erop dat wanneer we met klanten spreken over de grootte van de huisdierdeur die ze overwegen, we merken dat deze vaak te klein is. Je zult de grootte die je kat zou kunnen bereiken willen behouden, het type ras (artritis en fysieke problemen komen bij sommige katten meer voor dan bij andere) en vooral de buitenbodem ligt op hetzelfde vlak als de vloer die binnen ligt.

Kittens en een kattenluik

Als je een nieuw kitten aan een kattenluikje introduceert, en je hebt al een inwonende kat die het met gemak gebruikt, dan hoef je waarschijnlijk niets te doen aan de training. Katten leren heel snel door te observeren, en het kitten zal de andere kat hebben zien komen en gaan en zijn nieuwsgierigheid hebben laten varen. Inderdaad, als je een helder, zelfverzekerd kitten hebt moet je er waarschijnlijk voor zorgen dat het niet naar buiten gaat door het kattenluik voordat je er klaar voor bent!

katten luik

Het kattenluik leren gebruiken

Als je kat of kitten echter nog niet eerder een kattenluikje heeft ontmoet, moet je het de basisprincipes laten zien. In het begin kan het gekletter en geknap van het luikje bij het sluiten ervan nogal beangstigend zijn, net als het deurtje dat de kat op zijn rug raakt op de weg erdoorheen, met de extra angst dat zijn staart in het kattenluik vast komt te zitten. Doorgaan is waarschijnlijk een beetje zoals snorkelen voor de eerste keer – het verschil tussen boven en onder water is grimmig en de wereld verandert plotseling onherkenbaar. Voor een kitten is de eerste uitgang door het kattenluik naar buiten waarschijnlijk ook behoorlijk eng.

Proces kattenluik opdelen

De beste manier om het kitten het kattenluik te laten onderzoeken is door het proces in kleinere brokjes te snijden. Steek het deurtje open met een stokje of potlood of zet het vast met plakband, zodat het deurtje zo wijd mogelijk openstaat en de rug van je kitten niet raakt als het er doorheen gaat. Misschien wil je het kitten naar buiten dragen en het eerst door het klepje naar binnen laten gaan, zodat het in een vertrouwde omgeving terechtkomt in plaats van in iets compleet vreemds. Haal iemand aan de binnenkant om je kitten of kat door te laten gaan en beloon het met een traktatie wanneer het aankomt. Steek dan geleidelijk het deurtje iets minder wijd open en laat het kitten erdoorheen gaan totdat het een beetje tegen het deurtje duwt en aan de sensatie gewend is. Als je het kattenluik wilt vergrendelen om het kitten soms binnen te houden, zet er dan een visueel signaal voor, zoals een stukje plank, zodat het niet in de war raakt doordat het luikje niet ontluikt als het duwt. Hierbij een link naar de bestverkochte kattenluiken op bol.com.