Menu Sluiten

Kattenspeeltjes

In dit uitgebreide blog alles over het belang van het kattenspeeltje. De meeste huiskatten hebben de neiging om te zwaar en inactief te zijn. Katten, net als mensen en honden, hebben er baat bij om fit en actief te blijven, zowel mentaal als fysiek. Beweging is essentieel voor de mentale en fysieke gezondheid van je kat, omdat het stress en verveling verlicht, de bloedsomloop verbetert, de spiertonus opbouwt en gedragsproblemen kan voorkomen of verminderen. We moeten onze katten dus in beweging krijgen en er is geen betere manier om hun natuurlijke instincten om prooien te besluipen en te achtervolgen dan door ze te betrekken bij speelgoed. Kattenspeeltjes zijn ideaal om je kat te vermaken, om een goede band op te bouwen en om je kat op een goed gewicht te houden.

Soorten kattenspeelgoed voor plezier en spelletjes

Hengel kattenspeeltje

Er zijn verschillende soorten en maten kattenspeeltjes. Voor elk budget is er wel wat te vinden. Goedkoop of duur, het maakt niet uit. Eén van de meest gebruikte kattenspeeltjes is een hengel. Een toverstokje kan zo eenvoudig zijn als een stokje met een dun stuk stof of een zacht lint eromheen. Aan het uiteinde wordt soms nog een muis vastgemaakt. Je kunt met het stokje zwaaien, fladderen en willekeurig ronddraaien, zodat het lint verleidelijk beweegt als een insect, vogel of een andere prooi. Een belangrijk bijkomend voordeel van het stokje is dat je enige afstand kunt houden tussen de klauwen van je kat en jezelf. Er zijn honderden variaties van het toverstokje, en de meeste zijn relatief goedkoop. De hengel zelf kan van draad, hout of plastic zijn. Alles wat buigzaam maar stevig is, is voldoende. Veel objecten kunnen aan de toverstok worden bevestigd om de aandacht van uw kat te trekken: veren, touwtjes of kleine knuffels. Deze objecten kunnen worden geaccentueerd met bellen of elektronische geluiden, of met kattenkruidgeur of vacht die goed ruikt voor je kat. Dit is een van de populairste kattenspeeltjes.

kattenspeeltje

Het hengelspeeltje aantrekkelijk houden

Het is het beste om het hengel kattenspeeltje na het spelen weg te leggen, om drie redenen: Dit speelgoed moet alleen beschikbaar zijn voor je kat als je met haar speelt, zodat je kunt bouwen aan een relatie met haar. Wanneer je het speelgoed na een speelsessie weglegt, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat het nog steeds veilig is. Let op stukken touw of andere onderdelen die van het speelgoed kunnen vallen en door je kat kunnen worden opgeslokt. Als je losse onderdelen van het speelgoed opmerkt, is het waarschijnlijk tijd om het oude speelgoed met pensioen te laten gaan en een nieuwe te kopen. Hoe vaak heb je al muizen of vogels gezien die gewoon in de buurt van een kat hangen? Door het speelgoed na het spelen weg te leggen, blijft het aantrekkelijk en interessant wanneer je aan de volgende speelsessie begint. De hengel is zowel een kattenspeeltje voor binnen als voor buiten.

Balletjesspeelgoed voor katten

Balletjes zijn ook zeer aantrekkelijk als speeltje voor veel katten. Hun beweging over de vloer bootst de beweging na van de schamperende muizen of andere prooidieren, die de katten zullen verleiden om te jagen. Je kunt traktaties of kattenkruid in enkele ballen steken om het spelen met deze ballen voor je kat lonender en spannender te maken. Andere balletjes hebben belletjes of andere kleine voorwerpen in zich die lawaai maken om de aandacht van je kat te trekken. Het enige nadeel van balspeelgoed is dat ze vaak onder de bank of ander meubilair terechtkomen! Balletjes zijn niet alleen voor mensen leuk, maar ook het perfecte kattenspeeltje.

Kattenspeeltjes en voedsel

Veel mensen geven hun katten te allen tijde vrije toegang tot voedsel. Dit kan handig zijn voor de baasjes van huisdieren, maar het leidt er vaak toe dat katten meer eten dan ze zouden moeten. Probeer in plaats van gratis voer een voederspeelgoed te gebruiken om het voer van uw kat “af te leveren”. Ze zal een beetje moeten werken voor haar maaltijden, wat haar geest zal betrekken en haar natuurlijke instincten om te jagen zal bevredigen. Voedingsspeeltjes kunnen katten die te snel eten ook vertragen en stimuleren tot meer activiteit gedurende de dag.

Interactieve etensbakken

Begin met een hongerige kat en enkele van de favoriete lekkernijen van je kat. Open het voedselspeelgoed en maak het uiterst gemakkelijk voor je kat om een traktatie uit het speelgoed te halen. Dit proces zal elke angst van je kat voor het speeltje zelf wegnemen en het zal haar helpen om de associatie tussen het speeltje en het eten te leren kennen. Zodra je kat blij is om uit het speeltje te eten, maak de situatie dan wat uitdagender. Sluit het speelgoed, of verklein de grootte van de opening zodat je kat met het speelgoed moet omgaan (aanraken, poten of neuzen) om de traktatie naar buiten te krijgen. Begin na verloop van tijd de brokken van je kat te mengen met de traktaties. Na verloop van tijd kan je de traktaties geleidelijk laten vervagen totdat je alleen nog maar brokjes gebruikt. Zet ten slotte een paar van de speeltjes op verschillende plaatsen in je huis neer en voer je kat alleen met de speeltjes. Geen saaie etensbakjes meer!

kattenspeelgoed

Kattenkruid en speeltjes

De meerderheid van de katten vindt kattenkruid stimulerend. Het toevoegen van dit kruid aan speeltijd en een kattenspeeltje kan het plezier van je kat enorm vergroten! Kattenkruid kan in speelgoed worden gestopt of in ballen worden verpakt. Probeer het op een vers stuk krant te strooien of in een papieren boodschappentas of kartonnen doos om uw kat uit te nodigen om te spelen. Het is veilig voor je kat om kattenkruid in te nemen, vooral als je kiest voor een biologisch geteeld merk zonder toevoegingen. Sommige katten raken erg opgewonden als ze het ruiken of eten, dus wees voorzichtig met het aaien of wrijven van je kat totdat je weet hoe ze reageert. Wanneer katten overprikkeld raken, kunnen ze soms bijten. Pas hier dus mee op wanneer je kattenkruid en kattenspeeltjes combineert.

Kattenspeeltjes kopen

De meeste katten vinden elk kattenspeeltje leuk. Van balletjes met vis of eten erin tot aan hengels, interactief eten of bewegende muizen, alles is leuk zo lang je ze er mee kunt vermaken. Kattenspeeltjes kun je overal wel kopen. De meeste speeltjes zijn te vinden bij de lokale dierenwinkel of online. Wanneer je een kattenspeeltje online wilt kopen kan je dit bijvoorbeeld doen via Bol.com. Bekijk hier de pagina met kattenspeeltjes op Bol.com.