Menu Sluiten

Katten schrikdraad

In dit blog alle must have informatie over katten schrikdraad. Het kiezen van de juiste oplossing voor het toestaan van jouw kat veilige buitenruimte is bezaaid met opties en verkeerde informatie. Kennels, omheiningen, shock halsbanden, en de lijst gaat maar door en door. Er zijn factoren zoals kosten, installatiegemak, effectiviteit, en zelfs gewoon persoonlijke voorkeur. Het kan een ontmoedigende taak zijn, op zijn zachtst gezegd. Een van de meer zwaar op de markt gebrachte opties (en vaak verkeerd begrepen) is de schrikdraad omheining voor katten.

Werken elektrische hekken bij katten?

Veel katteneigenaren zijn op zoek naar efficiënte en humane manieren om hun huiskatten veilig en beschermd te houden. Een van de vragen die vaak wordt gesteld, is of elektrische schrikdraad hekken werken voor katten en zo ja, hoe veilig zijn ze. Hierop is het antwoord eenvoudig: elektrische afrasteringen zijn geen voorkeursoptie om katten veilig te houden. Een elektrische afrastering kan een kat ervan weerhouden een aangewezen ruimte te verlaten, maar veel eigenaren zouden liever zien dat hun katten de elektrische schok niet ervaren.  

Bekijk hier de mogelijkheden voor katten schrikdraad.

katten schrikdraad

Schrikdraad voor katten

Onzichtbaar, draadloos hek, elektrisch hek, onzichtbare, schrikdraadhek of ondergrondse hek, is een populair huisdier “hek” meestal gebruikt om honden bevatten, maar is ook de markt voor gebruik voor katten. Het maakt gebruik van een radio-uitzending met een elektrische schok-ontvanger halsband systeem om het dier te schokken als ze proberen om de insluiting gebied te verlaten. Als de kat toch ongedeerd door de openingen in de omheining komt, kan het zijn dat de kat niet meer binnen kan komen zonder nog meer schokken te krijgen. Dan is het belangrijk om rekening te houden met het gedrag van katten. Ze worden speels, ze jagen op wilde dieren, bladeren, alles wat soms beweegt. Een opgewonden of angstige kat kan gemakkelijk rechtstreeks tegen de katten schrikdraad omheining aanlopen, opnieuw met het risico op sterke en mogelijk herhaalde schrikken.

Hoe werkt een schrikdraad omheining?

Het schrikdraad voor katten systeem maakt gebruik van een draad, meestal een paar centimeter onder de grond begraven, om een FM-radiosignaal uit te zenden met een totale reikwijdte van enkele meters in alle richtingen vanaf de draad. Het signaal verzwakt verder van de draad maar is nog steeds enkele meters van de draad detecteerbaar. De FM-draad wordt in een lus gelegd die de omtrek volgt waarbinnen het dier moet worden opgesloten. Om het FM-signaal te laten werken, moet het gezelschapsdier een speciale “schok”-halsband dragen die het FM-signaal detecteert. Wanneer de schokhalsband zich op minder dan een meter van de draad in het “zwakke signaal”-gebied bevindt, zal een alarmsignaal klinken om het dier te waarschuwen dat verder gaan een schok zal betekenen. Het signaal om een schok te geven wordt geactiveerd zodra de halsband binnen een paar meter van de draad in het “sterke” FM-signaal komt. In principe moet een kat worden opgeleid om te begrijpen dat het geluid van de pieptoon een waarschuwing is voor de naderende schok en dat het niet verder mag gaan. Een schrikdraad omheining kan een goede oplossing zijn voor katten. 

De kat verlaat de omheining

Een opgewonden of in paniek geraakte kat kan de pieptoon van het katten schrikdraad negeren en door het “sterke signaal” schokgebied rennen. Eenmaal buiten het “sterke veld” gebied stopt de schok. Je kat bevindt zich nu buiten de onzichtbare ondergrondse omheining. Het is belangrijk op te merken dat het dier dezelfde waarschuwingstoon zal horen als binnen de radio-omheining/ onzichtbare ondergrondse omheining wanneer het de “waarschuwingstoon” omheining nadert van de buitenzijde van de omheining. Ze zijn net geschrokken toen ze het systeem verlieten, dus ze hebben een sterke herinnering gekregen van wat de waarschuwingspieptoon betekent. In wezen zal de training van het dier hen vertellen NIET terug te gaan naar de radio-omheining omdat ze dan een schok zullen krijgen. Dit is een van de grootste tekortkomingen van dit type katten schrikdraad omheining.

Katten schrikdraad kopen

Bekijk hier de verschillende katten schrikdraad opties.