Menu Sluiten

Katten net

Lees alle must have informatie over het katten net.

Als jouw balkon jouw favoriete plek is om van de frisse lucht en de zon te genieten, is het niet meer dan logisch dat je jouw kat ook mee wilt laten genieten. Maar is dat wel een goed idee? Balkons kunnen gevaarlijke plekken zijn voor katten; ze lopen het risico te vallen, zich te branden aan een hete grill of giftige kamerplanten op te eten. Dit betekent echter niet dat het balkon verboden terrein is voor jouw beste vriend. Door een paar voorzorgsmaatregelen zoals een katten net te nemen en de nodige zorgvuldigheid te betrachten, kan je je katten veilig houden terwijl je geniet van wat tijd samen buiten.

Kunnen katten van een balkon vallen zonder net?

Katten lopen het risico om van een balkon te vallen als er geen katten net is bevestigd. Katten kunnen zich door balkonhekken wringen, maar katten springen er vaker op en overheen. Hoewel katten een aangeboren reflex hebben om zichzelf recht te zetten en op hun voeten te landen, zijn ze niet immuun voor het zichzelf verwonden. In een rapport over 119 katten die in een periode van vier jaar van een hoog gebouw waren gevallen, overleefde ongeveer 97 procent het, maar velen liepen ernstige verwondingen op, waaronder 46 procent met gebroken ledematen. Bovendien hoeft een balkon niet erg hoog te zijn om schade aan te richten. Mensen denken misschien niet dat twee verdiepingen zo hoog is, maar dat is het wel. Hierdoor is een katten net een belangrijk onderdeel van het balkon of tuin.

katten net

Balkonrisico’s en gevaren voor huisdieren

Vallen doordat er geen katten net is bevestigd is het belangrijkste balkonrisico voor huisdieren en kan verwondingen veroorzaken zoals botbreuken, schaafwonden aan de huid en schade aan inwendige organen. Het kan ook de oorzaak zijn van verstuikingen van zachte weefsels en verwondingen aan het gezicht zoals trauma aan de neus en tanden, gespleten gehemelten en gebroken kaken. Zelfs als jouw huisdier niet gewond raakt bij een val, kan het weglopen en verdwalen (nog een goede reden om haar te laten chippen). Eenmaal buiten die ruimte heb je geen controle meer over waar ze mee in contact kunnen komen of wat ze bijvoorbeeld binnen kunnen krijgen.

Springen of vallen katten?

Katten zitten graag op hoge plaatsen zonder katten net wat zich kan vertalen in een gevaarlijke situatie. Katten hebben geen hoogtevrees en zitten graag op hoge plaatsen. Katten kunnen vaak van een balkon vallen, vooral als ze gefocust zijn op een vogel of eekhoorn, schrikken van een geluid, of zelfs van een vensterbank of reling rollen terwijl ze slapen. Hoewel katten zich met hun klauwen kunnen vastgrijpen aan boomschors, kunnen ze zich niet zo gemakkelijk vastgrijpen aan de gladde oppervlakken van vensterbanken en balkonrelingen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk wegglijden en vallen. Katten springen meestal niet van balkons zonder katten netten, maar proberen ergens op te springen als ze hun evenwicht verliezen of hun landing missen en vallen.

Mag mijn kat op het balkon?

Als je bereid bent stappen te ondernemen zoals een katten net om ongelukken te voorkomen en goed op je katten let, kan jouw kat genieten van tijd op het balkon of tuin. Voordat je naar buiten gaat, moet je jouw balkon goed in de gaten houden. De veiligste balkons zijn die met afgeschermde omheiningen en beschermnetten (zoals een katten net). Deze omheiningen zijn echter niet effectief als ze eruit kunnen ontsnappen, dus inspecteer de beschermnetten zorgvuldig op scheuren of gaten die je bijvoorbeeld met de beugel tijdens het bevestigen hebt gemaakt. Huisdieren zijn ingenieuze ontsnappingskunstenaars dus let goed op je katten net.

net voor kat

Katten net voor veiligheid

Als je kiest voor een afgeschermde beschermnet met beugel op jouw balkon of tuin, is het aan te raden ervoor te zorgen dat jouw metgezel een goedgekeurde kattendeur heeft, zodat ze terug in huis kunnen komen. Zorg er ook voor dat ze voedsel, water en beschutting tegen de zon hebben.  Kijk goed naar andere voorwerpen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor dieren, zoals grills. Je zult ook meubels uit de buurt van balkonranden moeten plaatsen om te voorkomen dat dieren deze gebruiken om over de reling te springen. 

Katten net zonder boren

Kattenliefhebbers die huren weten dit heel goed: De balkondeur moet dicht blijven, zodat de kleine lieveling er niet af kan vallen. Verhuurders verbieden meestal het gebruik van kattennetten om twee redenen. Het kan de visuele aanblik van het woongebouw aantasten en het bevestigen van een kattennet vereist “structurele veranderingen” en kan niet zonder boren. Maar er is nog een andere manier om een katten net te bevestigen en te gebruiken.

 • Een transparant kattennet uit de dierenwinkel is van buitenaf en vanaf het balkon nauwelijks zichtbaar.
 • Je kunt het kattennet zonder boren bevestigen als jouw balkonreling van ijzer is. In dat geval kan je magnetische haken gebruiken om het net te bevestigen.

Klik hier om alle verschillende soorten en maten kattennetten te vinden op Bol.com

Katten net waar op letten?

Een kattennet of kattenomheining is een handige manier om je kat veilig te houden als deze buiten is. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen bij het kiezen en installeren van een kattennet:

 1. Type net:
  • Kies voor een net dat specifiek is ontworpen voor katten. Deze netten zijn meestal duurzaam en hebben kleine mazen om te voorkomen dat je kat erdoorheen kan glippen.
 2. Materiaal:
  • Kies een net gemaakt van duurzaam materiaal dat bestand is tegen weersinvloeden, zoals zonlicht en regen.
 3. Grootte van de mazen:
  • Zorg ervoor dat de mazen van het net klein genoeg zijn om te voorkomen dat je kat erdoorheen kan kruipen, vast komt te zitten of ontsnapt.
 4. Hoogte:
  • Overweeg de hoogte van het net op basis van de omgeving. Het net moet hoog genoeg zijn zodat je kat niet kan springen en eroverheen kan klimmen.
 5. Installatie:
  • Installeer het net zorgvuldig om ervoor te zorgen dat het stevig is bevestigd en geen losse plekken heeft waar je kat doorheen kan glippen.
  • Bevestig het net aan stevige palen, muren of andere structuren in de omgeving.
  • Zorg ervoor dat het net strak is gespannen om te voorkomen dat je kat het ophijst of eraan krabt.
 6. Toegang:
  • Creëer een veilige toegang voor je kat naar het omheinde gebied. Dit kan bijvoorbeeld via een kattenluik of een speciaal gemaakte opening in een raam of deur.
 7. Inspectie en onderhoud:
  • Regelmatig inspecteren van het net is belangrijk om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft en er geen gaten of beschadigingen zijn ontstaan.
 8. Toezicht:
  • Hoewel een kattennet je kat beschermt, is toezicht nog steeds belangrijk. Zelfs met een net kan je kat mogelijk in gevaarlijke situaties terechtkomen.
 9. Introductie:
  • Introduceer je kat geleidelijk aan het omheinde gebied, zodat ze eraan kan wennen en zich comfortabel voelt.
 10. Buurtregels:
  • Controleer of er regels of voorschriften zijn met betrekking tot het installeren van kattennetten in jouw buurt, vooral als je in een huurwoning woont of in een gereguleerde gemeenschap.

Het installeren van een kattennet vereist zorgvuldige planning en aandacht voor detail om ervoor te zorgen dat je kat veilig kan genieten van de buitenlucht zonder het risico om verloren te raken of in gevaarlijke situaties terecht te komen.