Menu Sluiten

Katten vlooien

Vlooien zijn niet altijd zichtbaar bij katten, want katten zijn berucht om het ‘verstoppen’ van hun vlooien. En raad eens? Zelfs binnenshuis kunnen alleen katten ze krijgen! Als je vlooien ziet bij je kat, vangen ze je vaak bij verrassing: kleine, snelle wezens die door de vacht van je kat scharrelen, zich tegoed doen aan zijn bloed, en jeuk veroorzaken. Soms is er sprake van lichte jeuk. Andere keren veroorzaakt het ernstige haaruitval en jeuk. Als je echter vlooien hebt gezien, blijf dan kalm: kattenvlooienbestrijding is niet alleen mogelijk, het is ook relatief eenvoudig.

Hoe weet ik of mijn katten vlooien hebben?

De meest voorkomende vlo die zich voedt met katten, honden en mensen is de Ctenocephalides felis. Het is aan een aantal symptomen te zien of je kat last heeft van vlooien. Als je ziet dat je kat zich krabt en niet zeker weet of vlooien de oorzaak zijn, kan je zeker proberen om een vlooienkam op je kat te gebruiken en te kijken of er kleine zwarte puntjes aanwezig zijn. Deze zwarte stippen worden meestal “vlooienpoep” genoemd, maar in werkelijkheid is het de uitwerpselen die de vlooienbladeren achterlaten.

katten vlooien

Ik zie geen vlooien op mijn kat

Als je ze niet ziet op je katten betekent dit niet dat ze er niet zijn, want vlooien kunnen in kleine aantallen aanwezig zijn waar de vlo of het vlooienvuil gewoon niet zichtbaar is. Vlooien zijn erg goed in het verstoppen in de vacht van katten. In andere gevallen kan het nodig zijn dat het getrainde oog van een dierenarts deze kleine zwarte puntjes vindt (vooral als je kat veelkleurig of donkerder is) die op de kam tevoorschijn komen. Als je de zwarte stippen vindt, sla er dan wat in met een vochtige papieren handdoek, en het vlooienvuil zal een roestkleurige of rode kleur krijgen. De rode kleur is residu van het bloed van je kat en een waarschuwing dat kattenvlooienbestrijding noodzakelijk is. Veel voorkomende katachtige ziekten die door vlooien worden gedragen. Alsof de jeuk en het steken nog niet genoeg zijn, brengen vlooien ook andere aandoeningen over die een schadelijker effect op de gezondheid van je kat kunnen hebben.

Het behandelen van je kat met vlooien

De eerste taak zal zijn om zoveel mogelijk vlooien van je kat te verwijderen door te kammen en te baden. Zodra het grootste deel van de kleine overlast is verdwenen, kan je verdere vlooienplagen voorkomen met het gebruik van een door de dierenarts aanbevolen actueel vlooienbestrijdingsproduct. Het is belangrijk om te onthouden dat je NOOIT een hondenvloproduct op een kat moet gebruiken, omdat dit een ernstige ziekte bij de kat kan veroorzaken. Veel katten zullen geen baden tolereren, dus dwing deze stap niet af, want het is niet de belangrijkste. Het baden van je kat met een zachte shampoo kan de levende vlooien op de kat doden. Het is niet per se nodig om een “vlooien” shampoo of een “vlooiendip” te gebruiken voor dit doel. Alleen een milde katten- of babyshampoo zal het werk goed doen. Vergeet niet dat vlooienbaden en -shampoos alleen niet genoeg zijn om van een vlooienprobleem af te komen.

Vlooien preventie met pipet en bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende producten voor de bestrijding van katten vlooien die werken door de zenuwreceptoren van de vlo aan te tasten. Ze worden meestal aangebracht op de huid van de kat aan de achterkant van de nek en worden verzameld in de huid, waaruit het product langzaam vrijkomt. De meeste worden ge√ętiketteerd voor een een maandelijks gebruik. Om echt van een vlooienprobleem af te komen, moet je je katten minimaal 3-4 maanden vlooienpreventie geven – maar het is de mening van de meeste dierenartsen dat preventie het hele jaar door belangrijk en gerechtvaardigd is, vooral als je kat al eens eerder vlooien heeft gehad. De zorg voor ziekte en andere problemen die vlooien kunnen veroorzaken, kan ook het hele jaar door worden voorkomen.