Menu Sluiten

Katten kam

Het feit dat je kat zichzelf al verzorgt, betekent niet dat je niet kunt helpen met bijvoorbeeld een katten kam. Zeker, je hoeft je kat waarschijnlijk niet altijd te borstelen, maar dat heeft wel veel voordelen voor jullie beiden. Hier zijn slechts een paar van de redenen waarom je je kat regelmatig moet borstelen en welke kam daarvoor geschikt is.

Kat kammen – Minder haarballen en vervelling

Haarballen kunnen een normaal onderdeel zijn van het kattenbestaan (hoewel zelfs een paar haarballen per maand al een probleem kunnen betekenen). Ze kunnen echter grof zijn om op te ruimen en in te stappen! Maar hoe meer je je kat borstelt en helpt bij het verwijderen van overtollig bont met een katten kam, hoe minder kans je loopt om een onaangename, glibberige verrassing onder de voeten te vinden. Het regelmatig borstelen van je kat – zeg maar één keer per dag of één keer om de dag – zal de hoeveelheid overtollig haar die ze bij zich draagt verminderen. En dat betekent dat er minder haar van uw kat op je vloer valt, dat het op je meubels wrijft, dat je stofzuiger en oven verstopt raken en dat je kleren in bontjassen veranderen.

Bekijk de bestverkochte kattenkammen op Bol.com.

katten kam

Vlooien spotten en mobiliteit

Regelmatig borstelen met een katten kam kan een geweldige manier zijn om vlooien of vlooienpoep in de vacht te vinden, zodat je kunt weten of de kleine donderslagen het kamp proberen op te zetten. Natuurlijk moet je je kat altijd op een goede, door de dierenarts aanbevolen vlooien- en parasietenpreventie houden om vlooien op afstand te houden en gezondheidsproblemen zoals vlooienallergie, bloedarmoede of zelfs hartwormen te voorkomen.  Als je een oudere kat hebt, of een kat met artritis of een ander mobiliteitsprobleem dat het moeilijk maakt om te verzorgen, zullen ze enorm dankbaar zijn als u een handje helpt op de verzorgingsafdeling. Dus naast het borstelen of kammen met de kattenkam op zoek naar vlooien gaan. 

Beter binden met je kat

Als je meer dan één kat hebt, zal je vaak merken dat ze elkaar verzorgen. Katten doen dit als een manier om wederzijds vertrouwen op te bouwen en genegenheid te tonen. Door je kat te borstelen/kammen met een kam, kan je helpen datzelfde vertrouwen in je op te bouwen en nog meer genegenheid te tonen dan je al doet. Jouw kat zal dit erg waarderen. 

Borstels en kammen voor de meeste katten

Het is prima om de meeste katten te verzorgen met een tweezijdige borstel die een zachtere “haren” zijde heeft, en een fijnere “speldenborstel” zijde voor klitten en matten (maak je geen zorgen, het zijn geen echte spelden). Als je een bijzonder pluizige kat heeft, koop dan eerst de speldenborstelzijde van de kam om grote klonters te ontwarren. Geef je kat vervolgens een grondige borstel en kambeurt met de harenkant om overtollig haar te verwijderen en hun vacht er glanzend en gezond uit te laten zien.

Borstels voor lange haren en gevoelige katten

Als je een langharige kat heeft die het niet goed doet met een dubbelzijdige borstel, koop dan een rui of vlooienkam om die lange sloten aan te pakken. Of, als je kat een beetje gevoelig is en het gevoel van de meeste borstels niet leuk vindt, probeer dan een zachtere rubberen borstel of zelfs een verzorgingshandschoen. Omdat elke kat anders is, praat met je dierenarts of trimsalon als je problemen heeft met het vinden van de juiste borstel of kattenkam. Je kan ook met de arts overleggen als je kat zich niet zonder slag of stoot laat borstelen.

kam katten

Hoe borstel jij jouw kat met een kam?

Het goede nieuws is dat de meeste katten graag geborsteld en verzorgd worden. Maar toch, hier is hoe je ze kunt acclimatiseren tot de borstelroutine en kunt laten wennen aan de kattenkam:

  •         Ga lekker zitten: Om te beginnen, zorg ervoor dat je kat comfortabel is en ontvankelijk voor aanrakingen. Sla een beetje op hun vacht om er zeker van te zijn dat ze niet “in een humeur” zijn.
  •         Langzaam bewegen: Begin met zachte streken van de borstel of kattenkam. Begin met het borstelen van de gebieden waar je kat graag geaaid wordt, waarschijnlijk op de rug, tussen de oren of onder de kin.
  •         Ga verder: Naarmate je kat ontvankelijker wordt voor het gevoel dat ze geborsteld wordt, kan je je langzaam een weg banen naar de meer gevoelige gebieden zoals de buik. Als ze proberen om je te bijten of te krabben terwijl ze hun buik verzorgen, etc., forceer het probleem dan niet en ga terug naar het borstelen waar ze zich het meest comfortabel voelen. Na verloop van tijd, en als je vertrouwen opbouwt, zullen ze je in staat stellen om die gebieden te borstelen die typisch een “no go zone” zijn.
  •         Beloning: Eindig elke borstel of kambeurt met een beetje spelen of een speciale traktatie voor de kat, zodat ze het borstelen beginnen te associëren met plezier en eten.

Hierbij een link naar de Populairste kattenkammen op Bol.com.

Speciale kattenkam – Furminator

Je zou tegen haarmatten aan kunnen lopen tijdens het borstelen en verzorgen van je kat. In plaats van een schaar te gebruiken, die lastig en gevaarlijk zijn, kan je beter een speciale kattenkam, de furminator gebruiken om de matten die niet gemakkelijk uit te borstelen zijn, langzaam en voorzichtig te verwijderen. Deze furminator op batterijen, is perfect voor huisdieren. Hij kamt zelfs dichte vacht en is gemaakt door een gerenommeerd bedrijf met ervaring in het maken van professionele trimmers voor trimmers en dierenartsenpraktijken.