Menu Sluiten

Kattentuigje

Veel kattenouders denken dat hun katten het niet leuk zullen vinden om te gaan wandelen. De waarheid is dat sommige katten het heerlijk vinden om te wandelen, terwijl andere het buitenleven leuk vinden, maar het liefst gewoon buiten zitten. Of je nu met je kat een korte wandeling maakt of gewoon in de tuin, een kattentuigje geeft ze een veiligere manier om de wereld te verkennen. Buitenkatten worden geconfronteerd met veel gevaren, waaronder gevechten met andere dieren, verwondingen door auto’s en de mogelijkheid om te verdwalen. Binnenkatten daarentegen zitten in een afgesloten ruimte en krijgen niet de kans om wat frisse lucht te krijgen. Een kattentuigje en -riem betekent dat katten zich kunnen vermaken terwijl ze veilig zijn onder toezicht van hun ouders.

Waarom een kattentuigje?

Veel katten leven binnenshuis om ze veilig te houden en blessures, ziekte en vroegtijdige dood te voorkomen. Binnenkatten kunnen zich vervelen, zwaarlijvig worden en ongewenst gedrag ontwikkelen als ze geen mentale en fysieke stimulatie hebben. Een kat die is getraind met een kattentuigje om heeft meer mogelijkheden om veilig te reizen en tijd door te brengen in de buitenlucht. Wandelen in de buurt kan het zelfvertrouwen van je kat vergroten door hun territorium uit te breiden. Je kunt genieten van de ervaring om je kat bij je te hebben in de tuin of buiten. Een kat die tevreden en goed geoefend is, zal een rustige en gelukkige huisgenoot zijn voor jou en andere dieren in huis. Een kattentuigje kan helpen om de buitenwereld te leren ontdekken.

kattentuigje

Kattenrassen en kattentuigje introduceren

Wanneer een kattentuigje introduceren? Vraag jezelf eerst af: “Is mijn kat zelfverzekerd genoeg om naar buiten te gaan? Als je kat zich verbergt wanneer er een nieuw iemand aan de deur komt of wanneer er iets nieuws wordt ge├»ntroduceerd, zul je willen voorkomen dat er problemen plaats vinden. Een verlegen kat naar buiten dwingen versterkt alleen maar zijn of haar angsten en kan hem of haar nog banger maken. Als je kat echter zelfverzekerd is en graag nieuwe dingen wil leren, zal hij waarschijnlijk een goede kandidaat zijn. Dan kan je aan de slag met het kattentuigje.

Welk kattentuigje

Je hebt een kattentuigje voor je kat nodig. Kattennekken zijn kwetsbaarder dan die van honden, dus alleen een halsband gebruiken kan pijn doen. Zoek alsjeblieft een speciaal tuigje voor katten gemaakt. Kattennekken zijn meestal kleiner dan die van honden, dus hebben ze een verstelbare halsband nodig bij de hals. Als de halsband niet verstelbaar is, kan je kat er misschien uitglijden, vooral als ze bang is. Een goed harnas of wandeljasje moet goed passen, maar laat de kat wel vrij bewegen. Sommige hebben een zeer brede halsband die ongemakkelijk kan zijn voor katten, dus zoek een halsband en kattentuigje waar je kat zich prettig in voelt.

Kattentuigje aanleren

Elke kat heeft zijn of haar eigen unieke reacties op de kattentuig training, dus voel je vrij om deze stappen aan te passen aan de reactie van je kat. Probeer hem niet te snel te duwen. Laat hem je vertellen wanneer hij klaar is voor de volgende stap door te ontspannen en te genieten van het proces. Houd de ervaring met het kattentuigje positief en houd die traktaties klaar!

vertrouwd worden aan het tuig voor de kat

Laat je kat zich vertrouwd maken met het kattentuigje en de riem door ze een paar dagen in zijn slaapgedeelte te plaatsen. Je kunt zelfs de riemen en de riem verslepen om met hem te spelen, zodat het een spel wordt terwijl je zijn geurtjes ophaalt. Als hij eenmaal vertrouwd is met het harnas, leg je het een paar seconden op zijn rug en verwijder je het. Herhaal dat proces en voeg elke keer een paar seconden toe, totdat hij zich er comfortabel bij voelt. Sluit vervolgens het kraaggedeelte rond zijn nek voor een paar seconden en geef hem een favoriete traktatie, en verwijder het dan. Herhaal dit ook, voeg elke keer een paar seconden toe.

Kat comfortabel met tuigje?

Zodra hij het kattentuigje comfortabel vindt om zijn nek, sluit je de rompsluiting en herhaal je dit. Vergeet de traktaties niet! Als hij het harnas eenmaal comfortabel draagt, haal dan zijn favoriete speeltje tevoorschijn en ga lekker spelen terwijl hij het draagt. Zo raakt hij gewend aan het gevoel van het harnas terwijl zijn favoriete bezigheid zich afspeelt. Als je kat zich angstig of ongemakkelijk gedraagt, stel hem dan gerust en trek het harnas uit om het later nog eens te proberen. Door hem te dwingen zal hij alleen maar een slechte associatie met het harnas krijgen. Sluit de sessie met het kattentuigje ook af als je gefrustreerd raakt.

kattentuig

Hoe loop je naar buiten met het kattentuigje?

Loop met je kat in het begin rond het huis totdat hij normaal in het harnas / kattentuigje beweegt. Het introduceren van hem in de buitenlucht is een heel andere stap en moet langzaam gebeuren. Kies een veilige, rustige locatie om te beginnen, zoals een afgesloten tuin of dek. Als hij nog nooit buiten is geweest, moet je hem eerst comfortabel buiten laten zijn. Pak hem op en neem hem mee naar buiten om te beginnen. Dit zal hem helpen om niet alleen de deur uit te rennen. Eenmaal buiten kun je hem aanmoedigen om te bewegen met traktaties. Een kat uitlaten is anders dan een hond uitlaten. Je laat je kat niet zozeer uitlaten als wel uitlaten! Je houdt hem veilig en beheerst terwijl hij de kans krijgt om op onderzoek uit te gaan. Hierbij een link naar de bestverkochte kattentuigjes op bol.com.