Menu Sluiten

Katten eten

Katten hebben eten nodig met goede voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn stoffen die uit voedsel worden gehaald en door een dier worden gebruikt als energiebron en als onderdeel van de stofwisselingsmechanismen die nodig zijn voor onderhoud en groei. Met uitzondering van speciale behoeften, ziekte specifieke tekorten of instructies van jouw dierenarts, zouden jouw huisdieren alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, moeten kunnen halen uit hoogwaardige commerciële diervoeding, die is samengesteld met deze speciale normen in gedachten. In dit blog lees je meer over de typen eten voor katten per levensfase

Tips voor katten eten en voeding

Als je verantwoordelijk bent voor de verzorging van kittens naar katten in de eerste maanden van hun leven, moet je voorbereid zijn om ze van een melkdieet over te laten stappen op gewoon kitten eten. Het spenen is het proces waarbij kittens overgaan van moedermelk op vast voedsel. Tijdens het spenen gaan kittens geleidelijk over van afhankelijkheid van de zorg van de moeder naar sociale onafhankelijkheid. In het ideale geval wordt het spenen volledig door de moederpoes gedaan. Maar als het kitten dat je onder jouw hoede heeft van zijn moeder is gescheiden, of als je een nestje of een drachtige poes op het punt staat te bevallen, kan je ervoor zorgen dat de jongen een succesvol speenproces doormaken. 

Bekijk hier op Bol.com het beschikbare aanbod kitten en katten eten

katten eten

Volwassen katten eten 

Volwassen katten moeten voldoende hoogwaardig, voedzaam voer eten om aan hun energiebehoefte te voldoen en om lichaamsweefsels te onderhouden en te herstellen. De hoeveelheid die je jouw volwassen kat geeft, moet gebaseerd zijn op zijn of haar grootte en energiebehoefte. Het activiteitenniveau van een kat varieert enorm en zal een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de calorie-inname en het eten. 

Eten – Oudere katten

Katten beginnen zichtbare leeftijd gerelateerde veranderingen te vertonen als ze zeven tot twaalf jaar oud zijn. Er zijn ook veranderingen in metabolisme, immunologie en lichaamssamenstelling. Sommige van deze veranderingen zijn onvermijdelijk. Andere veranderingen aan de katten kunnen met een dieet met speciaal eten onder controle worden gehouden.  

Eten voor katten met overgewicht 

Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij huisdieren en kan, net als bij mensen, schadelijk zijn voor de gezondheid van een kat. Dieren met overgewicht belasten hun lichaam extra en lopen een verhoogd risico op suikerziekte, leverproblemen en gewrichtspijn. Als jouw kat overgewicht heeft moet je het eten aanpassen. Kleinere porties en betere kwaliteit eten. 

Soorten commercieel kattenvoer en katteneten 

Commerciële katten eten wordt aangeboden in de formules droog, halfdroog en ingeblikt. Deze producten verschillen in watergehalte, eiwitgehalte, calorische dichtheid, smakelijkheid en verteerbaarheid. Droogvoer bevat tussen zes en tien procent water. Afhankelijk van de specifieke formulering wordt een mengsel van ingrediënten gecombineerd, geëxtrudeerd en gedroogd tot hapklare brokjes. De brokjes droogvoer worden vervolgens vaak gecoat met smaakversterkers, zoals dierlijk vet, om het voer smakelijker te maken. 

Katten eten – Droogvoer

Droogvoer eten voor katten is relatief goedkoop, en omdat het niet uitdroogt, biedt het de eigenaar het gemak van vrije keuze voeding. Droogvoer kan echter minder smakelijk zijn voor een kat dan vochtig of halfvochtig voer, en afhankelijk van het soort en de kwaliteit van de ingrediënten, kan het ook minder verteerbaar zijn. Als u droogvoer gebruikt, is het belangrijk om ongebruikte porties op een koele, droge plaats te bewaren en het voer niet te gebruiken na de houdbaarheidsdatum. Eigenaren kopen vaak grote hoeveelheden droogvoer dat soms maanden kan worden bewaard, dus het controleren van de houdbaarheidsdatum voordat je het aan jouw kat voert is erg belangrijk. Het langdurig bewaren van voedsel vermindert de activiteit en de werkzaamheid van veel vitaminen en verhoogt de kans dat vetten ranzig worden. Het is een goed idee om droog katten eten in een luchtdichte verpakking te bewaren om te voorkomen dat de voedingsstoffen achteruitgaan en om de smaak te behouden. 

eten katten

Katten eten – Halfdroog voedsel 

Vlees en vleesbijproducten zijn de hoofdingrediënten van semi-vochtig voer, dat ongeveer 35 procent vocht bevat. Andere materialen, waaronder sojameel, granen, graanbijproducten en conserveringsmiddelen, worden toegevoegd om het eindproduct te maken. De kosten van semi-vochtig voedsel liggen over het algemeen in het middensegment. Halfvochtig eten kan voor sommige katten aantrekkelijker zijn dan droog katten eten en kan ook naar vrije keuze worden gevoerd. Na het openen van de verpakking kan het voer echter uitdrogen, waardoor het minder smakelijk wordt en/of ranzig wordt. 

Katten eten – Blikvoer 

Katten eten in blik heeft een vochtgehalte van minstens 75%, waardoor het een goede bron van water is. Het is over het algemeen het duurste type kattenvoer, maar voor de meeste katten ook zeer smakelijk. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar, wat handig kan zijn als uw kat een pietluttige eter is. Blikvoer is ongeopend het langst houdbaar, maar elk ongebruikt deel van geopend kattenvoer in blik moet in de koelkast worden bewaard om de kwaliteit te behouden en bederf te voorkomen. Gourmet katten eten in blik bevat meestal vlees, zoals nier- of levervlees, en bijproducten van volledig vlees als hoofdingrediënten. Sommige merken kunnen echter qua voedingswaarde onvolledig zijn, en het is belangrijk om de voedingswaarde-etiketten van dergelijke speciale kattenvoedingen zorgvuldig te lezen om er zeker van te zijn dat ze een voedingsgarantie hebben. 

Kopen van eten voor je katten

Bij het kopen van katten eten is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te lezen. Net als bij menselijke voeding worden de ingrediënten vermeld in volgorde van afnemend evenredig gewicht. Kijk naar voeding waarbij vlees, vleesbijproducten of zeevruchten bij de eerste paar ingrediënten staan, omdat dit aangeeft dat de voeding waarschijnlijk voldoende dierlijke ingrediënten bevat om essentiële aminozuren en vetzuren te leveren. Bekijk hier het katten eten dat te vinden is op Bol.com. op Bol.com zijn allerlei verschillende merken en soorten katten eten te vinden voor elke leeftijd.