Menu Sluiten

Katten wassen

Voordat we kijken hoe we een kat een bad kunnen geven om in te wassen, laten we eerst eens kijken waarom onze huiskatten een hekel hebben aan water. In het wild zijn er veel soorten grote katten die echt van het water genieten. Tijgers en jaguars houden ervan om in het water te weken, waarschijnlijk omdat hun gebruikelijke leefomgeving in een warme omgeving is en het helpt om ze koel te houden. Tijgers zwemmen in feite in diep water en ze zijn geobserveerd bij het vangen van vis. Huiskatten zijn misschien geëvolueerd naar een afkeer van water omdat de meeste rassen een vacht hebben die vocht absorbeert in plaats van het af te buigen. Het is moeilijker voor ze om droog te worden nadat ze doorweekt zijn. Daarom houden katten er niet altijd van om te wassen in water.

Je katten in bad wassen

Vul het katten bad met net genoeg warm (niet heet) water, een beetje kattenshampoo en een washandje om je kat te wassen en laat je kat zachtjes in het water zakken. Vul het bad niet te vol, want dit maakt je kat alleen maar nerveuzer! Bied veel lof en geruststelling gedurende het hele proces. Het baden van poezen kan lastig zijn, maar voedselbewerkingen kunnen een nuttige afleiding zijn, net als het vasthouden van het hoofd van de kat door iemand anders en het bieden van geruststelling. Als je kat bang is, kunnen ze proberen u te bijten of te krabben. Als dit veel gebeurt, stop dan met wat je doet en raadpleeg je dierenarts voor advies. Ze kunnen je kat misschien in bad doen voor je, of ze kunnen een ervaren trimsalon aanbevelen die goed is met nerveuze katten zodat je kat toch nog gewassen kan worden.

katten wassen

Katten wassen met shampoo

Breng een kleine hoeveelheid shampoo en warm water aan op het vieze gebied van de vacht van je katten die je wilt wassen. Als een volwaardig katten bad nodig is, vermijd dan de kop helemaal en concentreer je op het inwerken van de shampoo op de rest van het lichaam, inclusief de staart, de onderkant en de nek. Je kunt het makkelijker voor je beiden maken als je de kat uit het water haalt en op een handdoek legt voor dit deel, vooral als je gemedicineerde shampoo gebruikt die een paar minuten nodig heeft om te activeren. Stop niets in de oren van je poezen om ze droog te houden – zoals watten. Niet alleen kan dit vast komen te zitten, maar je kat zal ook gestrest raken als ze niet duidelijk kan horen. Het is veel beter om hun hoofd volledig droog te houden en als hun gezicht ook nog eens schoon moet zijn, gebruik dan alleen een vochtige doek, zonder shampoo. Houd echt rekening met deze tips tijdens het wassen van je kat of katten.

Katten wassen – Shampoo afspoelen

Als de katten na het wassen klaar zijn om gespoeld te worden, gebruik dan één hand om de douchekop te bedienen of giet een kan warm, schoon water en de andere hand om hun ogen en oren te beschermen tegen vervuiling. Herhaal dit proces als je een poezen behandelingsmiddel gebruikt. Het is erg belangrijk om de shampoo en/of conditioner goed af te spoelen, omdat je kat waarschijnlijk het overtollige water zal aflikken en je niet wilt dat ze het overtollige sop binnenkrijgt! Als je blij bent dat ze volledig zijn afgespoeld, laat je kat dan het overtollige water eraf schudden. Zo heb je je kat volledig gewassen.

Na het wassen van je katten

Over het algemeen worden katten na het wassen liever met een handdoek gedroogd dan met een haardroger. Tenzij ze gewend zijn aan een haardroger uit de kittentijd, doe je het beste wat je kunt doen met een handdoek en laat je ze dan in een warme kamer op natuurlijke wijze afdrogen. Laat ze niet naar buiten gaan tot ze helemaal droog zijn, zodat ze niet verkouden worden. Als je de moed hebt gehad om meer dan één kat in bad te doen, of gewoon een andere kat in het huishouden te hebben, kan het zijn dat je na het baden van je kat een conflict tussen de poezen opmerkt. Dit zal worden veroorzaakt door de verandering van de geur en kan worden verholpen door de gebaadde katten te scheiden totdat ze rustig zijn, en vervolgens alle katten met dezelfde handdoek in te wrijven om de geuren te verspreiden.

Veel succes met het wassen van je katten.