Menu Sluiten

Katten voerbak

Het kopen van een voerbak voor je kat is geen eenvoudige kwestie van het kiezen van het leukste patroon of de juiste maat. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om over na te denken voordat je een keuze maakt. Zo moet je bepalen van welk materiaal je een etensbakje wilt kopen, of je bijvoorbeeld een normale en simpele voerbak wilt kopen voor je kat of dat je misschien zit te denken aan een voerbak met ingebouwde timer die automatisch brokjes geeft aan de kat wanneer de timer afgaat. Zo’n automatische en elektrisch etensbakje met timer kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je vaker van huis bent op de tijden dat je jouw kat eigenlijk wilt voeren.

Pas op met plastic voerbakken voor je kat

Hoewel plastic voerbakken voor katten over het algemeen stevig zijn, hebben ze een paar nadelen. Ten eerste hebben veel katten een allergie voor plastic en ontwikkelen ze een huidaandoening op hun kin die op acne lijkt. Ten tweede heeft plastic in een voerbak de neiging om in te snijden en te krabben, en die kleine scheurtjes worden een broedplaats voor ziektekiemen. Het is het beste om plastic te vermijden als dat überhaupt mogelijk is.

katten voerbak

Welk materiaal en welke grootte voerbak kat?

Roestvrijstaal is onbreekbaar, stevig, vaatwasmachinebestendig en onschadelijk voor katten, hierdoor is dit materiaal ideaal voor voerbak voor je kat. Het wordt (samen met keramische kommen) aanbevolen door de meeste dierenartsen. Een andere goede keuze is keramiek, mits het gebruik van een loodvrij glazuur. De meeste zijn dat tegenwoordig wel. Etensbakjes voor katten moeten groot genoeg zijn voor een portie kattenvoer ter grootte van een maaltijd (één tot twee kopjes). De vorm is niet zo belangrijk, behalve dat rechtopstaande voerbakken voor katten minder snel omvallen en er is dus een minder grote kans op puinhoop.

Soorten katten voerbakken

Er zijn verschillende soorten katten voerbakken beschikbaar, waaronder komvormige bakken, automatische voerbakken, verhoogde voerbakken en voerbakken met een antischuifbodem. Komvormige bakken zijn het meest voorkomend en komen in verschillende materialen, waaronder plastic, keramiek en roestvrij staal. Automatische voerbakken zorgen ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers voedsel en kunnen handig zijn als je niet altijd thuis bent. Verhoogde voerbakken kunnen rugpijn bij je kat verminderen en zijn perfect voor katten die last hebben van artritis of andere gewrichtsproblemen. Voerbakken met een antischuifbodem zijn ideaal voor katten die graag hun voerbak rondschuiven tijdens het eten.

Schone katten voerbakken

Katten houden niet van eten of drinken uit vuile voerbakken en schalen. Zelfs droogvoer heeft voldoende vocht en vet in zich om een film in het gerecht achter te laten. Probeer droogvoerbakken dagelijks uit te spoelen en laat ze minstens om de paar dagen door de vaatwasser lopen. Kommen die gebruikt worden voor ingeblikt voedsel moeten dagelijks in de vaatwasser worden afgewassen. Veel “designer” kattenvoergerechten worden tegenwoordig geleverd met bijpassende “placemats”. Deze matten dienen om de schotel te verankeren, maar ook om eventuele dribbels op te vangen. Je kan ook je eigen placemat maken door gebruik te maken van wegwerpmaterialen, zoals karton uit dozen of tapijtresten. Goedkope plastic “menselijke” placemats zijn ook leuk. Ze kunnen worden afgeveegd en gemorste vloeistoffen weken niet door. Hierdoor hou je de vloer onder de voerbak van je kat schoon.

voerbak kat

Automatisch voersysteem kat

We hebben allemaal van die noodgevallen gehad als je ’s nachts weg moet zijn, of als je baas je vraagt om laat te werken. Vrij gevoed worden is niet altijd het antwoord, zeker niet bij een kat met overgewicht. Ter redding: automatische voeders / voerbaksystemen voor katten. Deze variëren van dure elektronische etensbakjes die over meerdere dagen kunnen worden geprogrammeerd, tot eenvoudige voerbakken op batterijen die op het afgesproken tijdstip openspringen voor je kat.

Voerbak kopen

Nu je wat meer weet over voerbakken is het tijd om er zelf eentje voor jouw kat te kopen. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten te vinden dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Op Bol.com kan je eenvoudig en snel alle soorten en maten voerbakken voor katten vinden door op deze link te klikken. Je wordt dan doorgelinkt naar de pagina met voerbakken voor katten. Hier vind je alle soorten voerbakken van eenvoudige voerbakken, elektrische en automatische voerbakken tot aan gepersonaliseerde voerbakken met bijvoorbeeld de naam van je kat op de voerbak.

Prijs katten voerbak

Ten slotte speelt de prijs van de katten voerbak een rol bij het kiezen van het juiste model. Zoals bij de meeste producten geldt: hoe duurder, hoe beter de kwaliteit. Het kiezen van de meest betaalbare optie is misschien niet altijd de beste beslissing, omdat deze mogelijk niet zo lang meegaat als een duurdere katten voerbak.

Schoonmaken katten voerbak

Net als bij elk ander ding dat je voor je kat koopt, is het belangrijk dat je de voerbak regelmatig schoonmaakt. Hierdoor blijft het vrij van bacteriën en andere verontreinigingen en blijft de gezondheid van je kat in topconditie. Er zijn enkele katten voerbakken die gemakkelijker schoon te maken zijn dan andere, dus kies er een die bij je past.

Tips voor kopen katten voerbak

Enkele tips om je te helpen bij het kopen van een katten voerbak:

1. Materiaal: Katten voerbakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals roestvrij staal, keramiek, plastic en siliconen. Roestvrij staal is duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en weerstaat bacteriën beter dan andere materialen. Keramische voerbakken zijn vaak stijlvol en zwaar, waardoor ze moeilijker te verschuiven zijn tijdens het eten. Vermijd voerbakken van goedkoop plastic, omdat deze kunnen krassen en bacteriën kunnen vasthouden.

2. Grootte en diepte: Kies een voerbak die groot genoeg is om de normale portie voedsel voor je kat te bevatten. Zorg er ook voor dat de voerbak diep genoeg is om morsen te voorkomen. Sommige katten hebben een voorkeur voor ondiepe voerbakken, terwijl anderen de voorkeur geven aan diepere voerbakken. Observeer het gedrag van je kat om te bepalen welk type voerbak het beste bij haar past.

3. Antislipbodem: Katten kunnen tijdens het eten nogal enthousiast zijn, waardoor voerbakken kunnen verschuiven en morsen. Kies een voerbak met een antislipbodem of plaats een antislipmat onder de voerbak om te voorkomen dat deze wegglijdt tijdens het eten.

4. Gemakkelijk schoon te maken: Kies een katten voerbak die gemakkelijk schoon te maken is. Roestvrij staal en keramische voerbakken kunnen meestal in de vaatwasser worden gereinigd, terwijl siliconen voerbakken gemakkelijk met de hand kunnen worden gewassen. Regelmatig schoonmaken van de voerbak helpt om bacteriën en voedselresten te verwijderen, wat belangrijk is voor de gezondheid van je kat.

5. Meerdere voerbakken: Als je meerdere katten hebt, overweeg dan om meerdere voerbakken te kopen om competitie tijdens het eten te voorkomen. Plaats de voerbakken op verschillende locaties om elke kat een eigen ruimte te geven om in alle rust te eten.

6. Verhoogde voerbak: Voor sommige katten kan een verhoogde voerbak handig zijn, vooral als ze moeite hebben met bukken tijdens het eten. Verhoogde voerbakken kunnen de spijsvertering en houding van je kat bevorderen, vooral bij oudere katten of katten met gezondheidsproblemen.

Bekijk hier de bestverkochte katten voerbakken op Bol.com.