Menu Sluiten

kattenbrokken

In dit megablog alles over het belang van goede kattenbrokken en hoe een geschikte brok te vinden. Om een lang, gezond leven te kunnen leiden, heeft je kat goede voeding nodig. Katten zijn carnivoren, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van voedingsstoffen die alleen in dierlijke producten voorkomen. Katten zijn geëvolueerd als jagers die prooien consumeren die hoge hoeveelheden eiwitten, matige hoeveelheden vet en een minimale hoeveelheid koolhydraten bevatten, en hun dieet vereist vandaag de dag nog steeds deze algemene proporties. Katten hebben ook meer dan een dozijn andere voedingsstoffen nodig, waaronder vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren. Hier zijn de kattenbrokken voor nodig.

Te veel voedingsstoffen in kattenbrokken

Hoewel je kat bepaalde hoeveelheden van elke specifieke voedingsstof nodig heeft om gezond te zijn, is meer kattenbrokken niet altijd beter. Dit geldt met name voor vitaminen en mineralen, dus het gebruik van supplementen is meestal niet nodig als je een evenwichtige en complete voeding geeft. Supplementen kunnen schadelijk zijn voor je kat, en ze mogen nooit worden gegeven zonder goedkeuring van een dierenarts. Katten moeten te allen tijde toegang hebben tot schoon, vers water en verse kattenbrokken.

kattenbrokken

Droogvoer of kattenbrokken

Droogvoer, ook wel kattenbrokken bevat tussen de zes en tien procent water. Afhankelijk van de specifieke samenstelling wordt een mengsel van ingrediënten gecombineerd, geëxtraheerd en gedroogd tot hapklare stukken. De ingrediënten kunnen bestaan uit:

  • Vlees en/of vleesbijproducten
  • Gevogelte en/of bijproducten van gevogelte
  • Graan en/of graanbijproducten
  • Vismeel
  • Vezelbronnen
  • Melkproducten
  • Vitaminen- en mineralensupplementen

De stukken droogvoer/kattenbrokken worden dan vaak gecoat met smaakversterkers, zoals dierlijk vet, om het voedsel smakelijker te maken. Droogvoer voor katten is relatief goedkoop en omdat het niet uitdroogt, biedt het eigenaren het gemak van “vrije keuze” voeding. Droogvoer kan echter minder smakelijk zijn voor een kat dan vochtig of half vochtig voer, en afhankelijk van het soort en de kwaliteit van de ingrediënten, kan het ook minder goed verteerbaar zijn. Als je droogvoer of kattenbrokken gebruikt, is het belangrijk om ongebruikte porties op een koele, droge plaats op te slaan en het voer niet te gebruiken na de houdbaarheidsdatum.

Houdbaarheid kattenbrokken

Eigenaren kopen vaak grote hoeveelheden droogvoer / kattenbrokken die soms maandenlang bewaard kunnen worden, dus het is erg belangrijk om de houdbaarheidsdatum te controleren voordat je het voer aan je kat geeft. Het opslaan van voedsel voor een lange periode vermindert de activiteit en potentie van veel vitaminen en verhoogt de kans dat vetten ranzig worden. Het is een goed idee om droog kattenvoer of droge kattenbrokken in een luchtdichte verpakking te bewaren om te voorkomen dat de voedingsstoffen achteruitgaan en om de smaak te behouden.

Semi-vochtig voedsel in plaats van kattenbrokken

Vlees en vleesbijproducten zijn de primaire ingrediënten van vochtig voedsel, dat ongeveer 35 procent vocht bevat. Andere materialen, waaronder sojameel, granen, graanbijproducten en conserveringsmiddelen worden toegevoegd om het eindproduct te maken. De kosten van half vochtig voedsel zijn over het algemeen gemiddeld. Semi-vochtig voedsel kan voor sommige katten aantrekkelijker zijn dan droge kattenbrokken en kan ook naar keuze worden gevoerd. Na het openen van de verpakking kan het voer echter uitdrogen, minder smakelijk worden en/of ranzig worden.

Blikvoer in plaats van kattenbrokken

Naast kattenbrokken kan er ook voor blikvoer worden gekozen. Kattenvoer in blik heeft een vochtgehalte van minstens 75 procent, waardoor het een goede voedingsbron voor water is. Het is over het algemeen het duurste type kattenvoer, maar is ook zeer smakelijk voor de meeste katten. Er zijn veel verschillende soorten voer beschikbaar, wat handig kan zijn als uw kat een pietluttige eter is. Blikvoer is het langst houdbaar als het niet geopend is, maar elke ongebruikte portie geopend blikvoer moet worden gekoeld om de kwaliteit te behouden en bederf te voorkomen. In blikvoer voor fijnproevers wordt over het algemeen vlees, zoals nieren of lever, en bijproducten van heel vlees als primaire ingrediënten gebruikt. Sommige merken kunnen echter qua voedingswaarde onvolledig zijn, en het is belangrijk om de voedingswaarde-etiketten op dergelijke speciale kattenvoerproducten zorgvuldig te lezen om er zeker van te zijn dat ze een voedingsgarantie hebben. Een mooie aanvulling op de kattenbrokken dus.

brokken katten

Het kiezen van de juiste kattenbrokken

Het lezen van het voedingswaarde-etiket op de verpakking van de kattenbrokken is de beste manier om kattenvoer te vergelijken. Fabrikanten van huisdiervoer zijn verplicht om bepaalde voedingsinformatie op de verpakking te vermelden. De etiketteringsvoorschriften zijn vastgesteld. Alle huisdiervoeders met een door AAFCO goedgekeurde voedingsgarantie, vaak aangeduid als de “AAFCO-verklaring”, worden beschouwd als volledig en evenwichtig. De voedingsbehoeften van een kat veranderen in verschillende levensfasen. Deze stadia omvatten kittentijd, volwassenheid, zwangerschap en borstvoeding. De voedingsclaim op het kattenbrokkenlabel moet de fase van de levenscyclus van een kat vermelden waarvoor het voer coëfficiënten heeft.

Verschillende levensstadia en kattenbrokken

De voedingsbehoeften van een kat veranderen in verschillende levensfasen. Deze stadia zijn onder andere kitterschap, volwassenheid, zwangerschap en borstvoeding. De voedingsclaim op het kattenbrokkenlabel moet aangeven voor welk stadium van de levenscyclus van een kat het voer compleet en evenwichtig is en dat het voldoet aan de eisen van de AAFCO. Sommige kattenbrokken zijn geformuleerd voor alle levensfasen, wat het selectieproces kan vereenvoudigen voor eigenaren met meerdere katten van verschillende leeftijden.

Ingrediënten in kattenbrokken

Bij de keuze van een kattenbrokken is het ook belangrijk om de ingrediëntenlijst te lezen. Net als bij mensenvoer worden de items in volgorde van afnemend proportioneel gewicht vermeld. Zoek naar voedingsmiddelen waarin vlees, vleesbijproducten of zeevruchten zijn opgenomen onder de eerste paar ingrediënten, omdat dit waarschijnlijk aangeeft dat de kattenbrokken voldoende dierlijke ingrediënten bevat om essentiële aminozuren en vetzuren te leveren.

Hierbij een link naar de bestverkochte kattenbrokken op Bol.com.