Menu Sluiten

Katten gps

In dit blog alles over het GPS voor de kat. Het veilig houden van je kat kan een vreugdevolle verantwoordelijkheid zijn die je helpt om je meer verbonden te voelen met je kat. Maar wat gebeurt er als je ergste nachtmerrie uitkomt en jouw kat verdwaalt of wegloopt? Hoe kan je dan voor zijn of haar veiligheid zorgen? Dit is een angstaanjagende mogelijkheid voor de meeste honden- en huisdierenouders. In de poging om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op deze situatie, hebt je je misschien afgevraagd of er een GPS-implantaat voor katten is – een technologie die onder de huid van de kat kan worden geïmplanteerd, wat je zal helpen om hem of haar te lokaliseren voor het geval hij of zij ooit wordt vermist. Bestaat er zo’n GPS tracker voor katten, en is het beschikbaar op de markt voor huisdieren?

Wat is een GPS tracker voor katten?

De term ‘GPS tracker voor katten’ wordt elke maand in zoekmachines over de hele wereld gezocht. Mensen met katten vragen zich overal af of zo’n product bestaat, om hen te helpen hun bontknuffel aan hun zijde te houden. Maar wat is het precies, een GPS tracker voor je kat? Laten we deze zin eens nader bekijken: GPS is de afkorting van Global Positioning System: een technologie die je vertelt waar je op een bepaald moment op aarde bent. Dus het is mogelijk om GPS, of een apparaat met behulp van het Global Positioning System, te implanteren in onze harige vrienden op dit moment?

katten gps

Bestaat zo’n product? Is het mogelijk om een GPS-tracker in mijn kat te implanteren?

Het antwoord is een harde NEE – het is op dit moment niet mogelijk om een apparaat, dat gebruik maakt van GPS-technologie om je huisdier te volgen, bij je kat te implanteren. Waarom? Om dezelfde reden dat een dergelijk apparaat op dit moment niet beschikbaar is voor mensen. Maar er zijn wel alternatieven met GPS die extern aan de kat kunnen worden bevestigd.

Waarom geen GPS tracker voor katten

Maar hoe zit het met microchips, als die kunnen worden geïmplanteerd, waarom dan niet een GPS-tracker i ee kat? Dit is de meest voorkomende misvatting als het gaat om het idee van GPS en implantaten voor onze katten. Als katten eigenaar is het heel belangrijk om het verschil te begrijpen tussen de implanteerbare chips die worden gebruikt voor de identificatie van je huisdier, en GPS-trackers, die een ander soort technologie zijn. In tegenstelling tot ID-chips worden GPS-trackingapparaten gebruikt om de locatie van je kat in real-time te volgen in plaats van een eenvoudige oplossing te bieden om je kat te identificeren als ze is weggelopen en wordt gevonden.

Wat zijn microchips voor katten?

Een microchip voor katten is een klein identificatiemiddel, een soort zender maar geen GPS tracker voor katten; een elektronische chip ter grootte van een rijstkorrel, geïmplanteerd onder de huid van je kat of de kattenband. De unieke chip bevat een ID-nummer voor het identificeren van de eigenaar van de kat, voor het geval dat je katachtige vriend verdwaalt. De kleine chip wordt voorzichtig tussen de schouderbladen van je kat geïnjecteerd en de pijnloze procedure duurt slechts enkele seconden. Zodra de chip is geïmplanteerd, werkt hij in het geval dat je kat vermist raakt, en wordt hij naar een dierenarts of asiel gebracht of hij wordt in de kattenband geplaatst. Daar zullen ze in staat zijn om de microchip te scannen om jou, de eigenaar van de vermiste kat, te identificeren en hopelijk contact met je op te nemen.

GPS kat en de microchip

Er zit geen kleine GPS tracker voor katten in een microchip. De contactgegevens moeten up-to-date worden gehouden in de database, anders kan de microchip niet effectief zijn om je te herenigen met je kat. Microchips alleen zijn niet nuttig in het actief zoeken naar je verloren kat, en microchips kunnen je niet helpen om je kat in real-time te vinden. Met een microchip vertrouw je op een vreemde om je verloren kat te vinden, op te halen en naar een dierenarts of asiel te brengen, en vervolgens contact met je op te nemen. Over het algemeen zijn microchips voor katten echter een betrouwbaardere vorm van identificatie dan kattenbandjes, die eraf kunnen vallen of onleesbaar kunnen worden. Maar een microchip is geen GPS tracker voor katten.

gps tracker kat

Maakt een kattenmicrochip gebruik van GPS?

Katten microchips maken geen gebruik van het Global Positioning System (GPS) of enige andere navigatie-/lokalisatietechnologie. Door de afwezigheid van GPS-technologie in microchips kan je je verloren gegane kat niet actief volgen en lokaliseren met een microchip. Bovendien zijn microchips te klein om GPS-technologie te bevatten. De microchips die gebruikt worden bij katten en honden zijn hetzelfde. Als je net als de meeste katten baasjes bent, ben je waarschijnlijk altijd op zoek naar de beste manieren om je harige vriendin veilig te houden. Je houdt je kat bijvoorbeeld binnen wanneer dat nodig is, heeft geïnvesteerd in training, houdt gevaarlijke spullen buiten hun bereik, bezoekt regelmatig de dierenarts en zorgt ervoor dat je lieve kat altijd de activiteit & beweging en liefde en genegenheid krijgt die hij nodig heeft.

Kattenmicrochip vs GPS tracker: Wat is het verschil?

Er zijn verschillende redenen waarom het op dit moment niet mogelijk is om een GPS tracker bij een kat te implanteren. Ten eerste, denk aan elk apparaat dat je kent dat gebruik maakt van GPS-technologie – bijvoorbeeld een smartphone of een autonavigatiesysteem. Al deze apparaten bevatten andere belangrijke hardwarecomponenten die in het apparaat moeten worden ingebouwd om het draaiend te houden. Bijvoorbeeld een batterij, of een scherm om u de GPS-locatie-informatie te laten zien. Daarom worden de twee belangrijkste redenen waarom deze componenten het onpraktisch maken om een GPS tracker te implanteren al gelijk de enige twee reden waarom een GPS tracker voor je kat nog niet mogelijk is. Zoals eerder benoemd zijn er wel al alternatieven om via GPS je kat te volgen, deze worden bijvoorbeeld bevestigd aan de riem of halsband.