Menu Sluiten

Katten ontwormen

Wormen bij katten, veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze er alleen maar aan denken. En toch is het belangrijk om deze parasieten in de gaten te houden, vooral als je zelf een katteneigenaar bent. Een kitten kan door wormen groeivertraging en deficiëntieverschijnselen krijgen. Volwassen katten hebben minder last, maar genoeg om te zeggen: het ontwormen van je kat is een must. De kosten van ziektekosten kunnen erg oplopen wanneer je niet op tijd je kat ontwormt. De kosten van een ontwormingsmiddel zoals ontwormingspasta of druppels zijn dan een stuk goedkoper.

Waarom mijn kat ontwormen?

Wormen zijn parasieten die een kitten kunnen besmetten via de moedermelk en een volwassen kat kan besmet raken via vlooieneieren of contact met andere dieren. Ronde wormen en lintwormen zijn de meest voorkomende soorten bij katten. Een geïnfecteerd kitten kan last hebben van groeivertraging en een beschadigd immuunsysteem, omdat het niet alle noodzakelijke voedingsstoffen uit zijn voedsel kan opnemen. Wormen zijn ook besmettelijk voor de mens. Dit maakt het ontwormen van je kat erg belangrijk. Gebruik een ontwormingsmiddel zoals een ontwormingspasta of druppels met een ontwormingsmiddel erin zodat de kosten van het ontwormen van je kat laag blijven. De druppels kunnen met een pipet toegediend worden zodat je jouw kat makkelijk kunt ontwormen.

katten ontwormen

Hoe weet ik of mijn kat wormen heeft?

Geïnfecteerde katten hebben de neiging om geen zichtbare symptomen te hebben. Soms zie je witte ‘wormen’ in de ontlasting of braaksel, dit zijn segmenten van een lintworm die gevuld zijn met eitjes. Deze segmenten lijken op witte rijstkorrels. Een ernstige infectie kan allerlei symptomen veroorzaken: overmatig braken, diarree, gewichtsverlies en een gevoelige anus. Een kitten kan last hebben van een groeivertraging of een gezwollen buik. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts voor vragen over ontwormen bij katten.

Wanneer moet ik mijn kat ontwormen?

Aangezien bijna alle kittens besmet zijn met spoelworm, is het belangrijk om uw kat op jonge leeftijd te ontwormen. Ontworm een kitten op de leeftijd van 4, 6 en 8 weken. Het is aan te raden om de behandeling te herhalen op de leeftijd van 4 en 6 maanden. Volwassen katten hebben minder last van wormen dan kittens, maar ze moeten nog steeds ontwormd worden. Het wordt aanbevolen om uw volwassen kat elke 2 tot 6 maanden te ontwormen met een middel dat zowel spoelworm als lintworm elimineert. Dit is afhankelijk van het feit of uw kat regelmatig naar buiten gaat of niet. Vraag uw dierenarts om een persoonlijk advies voor uw kat.

Hoe vaak moet je je katten ontwormen?

Als je dit schema volgt, moet het goed komen met het ontwormen van je katten. Mocht je niet zeker weten of dit schema ook voor jouw kat van toepassing is raadpleeg dan een dierenarts. Die kan advies geven dat speciaal voor jou en jouw kat van toepassing is.

Voor kittens moet je dit schema aanhouden. – 4 – 6 – 8 weken – 4 – 6 maanden. Voor een volwassen kat deze: – 1 jaar – 1,5 jaar – 2 jaar – Enz.

Vlooien en wormen

Omdat een kat door besmette vlooieneieren wormen kan oplopen, is het belangrijk om je kat naast ontworming ook regelmatig (preventief) tegen vlooien te behandelen. Als je dit niet doet, zullen vlooien en wormen elkaar blijven faciliteren, waardoor je kat aan beide parasieten wordt blootgesteld. Ontwormen en ontvlooien van je hond ook op een regelmatige basis, anders zal jouw hond je kat blijven besmetten en vice versa.