Menu Sluiten

Kattenvoer

Katten hebben kattenvoer nodig. De huiskat stamt af van de Noord-Afrikaanse wilde kat en blijft zeer nauw verwant en zeer vergelijkbaar met deze soort in grootte, vorm, gedrag en fysiologie. Zoals alle katten is de huiskat een carnivoor (voornamelijk een vleeseter) en is hij aangepast aan een jachtwijze. In feite zijn katten zeer goed aangepaste roofdieren en ze eten niet alleen vlees, maar zijn in feite afhankelijk geworden van een vleesdieet als kattenvoer, (ze zijn verplicht carnivoren) en kunnen eigenlijk niet gedijen of overleven zonder vlees in hun dieet. Deze aanpassing om strenge carnivoren te worden betekent echter dat katten een aantal speciale voedingseisen hebben die voor veel andere dieren (mensen en honden bijvoorbeeld) niet gelden, en het betekent dat het voeren van een goed uitgebalanceerd dieet aan een kat veel uitdagender kan zijn. In dit uitgebreide blog alles wat je moet weten over het kattenvoer

Frequentie van het geven van kattenvoer / voeren

Hoe vaak kattenvoer voeren? Katten zijn van nature gespecialiseerde solitaire jagers, net als hun wilde voorouders. Omdat ze alleen jagen, is hun prooi over het algemeen klein, omdat dit het enige is wat ze in hun eentje kunnen vangen. De meest voorkomende prooidieren zijn kleine zoogdieren. Aangezien de gemiddelde muis slechts ongeveer 30 kilocalorieën bevat, moeten katten ongeveer tien muizen per dag jagen, doden en eten om aan hun dagelijkse behoefte aan energie en voedingsstoffen te voldoen. Daarom eten katten onder natuurlijke omstandigheden regelmatig kleine maaltijden (in de vorm van een prooi), zowel overdag als ’s nachts (wanneer hun nachtelijke prooi actief is). Kattenvoer en voergewoonten bij wilde katten ten opzichte van huiskatten zijn heel verschillend.

Wilde kattenvoer

Wilde katten kunnen 12 van de 24 uur per dag besteden aan het zoeken en verkrijgen van voedsel en kattenvoer. Omdat ze afhankelijk zijn van voedsel dat door hun baasjes wordt gegeven, volgen de meeste katten niet langer hun natuurlijke eetpatroon van meerdere kleine maaltijden gedurende de dag en de nacht, maar worden ze beperkt tot een voedingsschema dat handig is voor de baasjes: vaak betekent dit dat ze overdag twee grotere maaltijden krijgen – iets wat zowel gedragsmatig als fysiologisch gezien onnatuurlijk is voor katten. Dit is niet erg. Katten kunnen prima zelf hun eet momenten bepalen als huiskat. Dit geldt voor zowel nat als droog kattenvoer.

kattenvoer

Te veel kattenvoer

Te veel kattenvoer eten kan leiden tot overgewicht, wat schadelijk is voor de gezondheid van katten. Bovendien krijgen de meeste katten dag in dag uit hun eten in een bakje op dezelfde locatie, waardoor er weinig of geen inspanning nodig is om aan eten te komen. Voorbij zijn de mogelijkheden om hun voedsel te zoeken, te vangen en te doden, wat allemaal gepaard gaat met mentale en fysieke inspanning. Een gebrek aan mentale stimulatie kan leiden tot verveling, apathie, angst, frustratie en stress bij katten. Om deze problemen aan te pakken is het het beste om katten weinig en vaak te voeren, door het dagelijkse voedselrantsoen van een kat in minstens vijf porties te verdelen en dit gedurende de hele 24-uursperiode met behulp van puzzelvoeders en getimede voeders te geven. Puzzelvoeders zijn voorwerpen die voedsel vasthouden en moeten worden gemanipuleerd om dit voedsel vrij te geven. Deze helpen de maaltijden langer mee, verhogen de fysieke inspanning die nodig is om aan voedsel te komen en zorgen voor een leuke ‘brain-teaser’ voor je kat! Aanrader dus om kattenvoer te geven middels een puzzelvoeder.

Kattenvoer en overgewicht

Het vermogen van een kat om zijn calorie-inname te reguleren wordt vaak op een aantal manieren belemmerd. Moderne diervoeding is meestal ontwikkeld om zeer smakelijk te zijn, wat kan leiden tot overmatige voedselinname. Commerciële kattenvoeding is ook heel gemakkelijk te eten, omdat het in kleine brokjes of hapklare koekjes wordt aangeboden, wat betekent dat katten het kattenvoer zeer snel kunnen opeten, wat kan leiden tot overeten. Katten zonder voldoende verrijking of toegang tot buitenshuis kunnen door verveling meer aandacht aan het voer besteden. Concurrentie om voedsel door de aanwezigheid van andere katten kan leiden tot overeten. Voor katten die alleen maar naar hun voerbakje hoeven te lopen, is het waarschijnlijker dat de calorieën die ze door het eten opnemen, zwaarder wegen dan de calorieën die ze door beweging verbruiken, met als gevolg een gewichtstoename. Bovendien worden de meeste huisdierkatten gecastreerd, en hoewel dit veel gezondheids- en welzijnsvoordelen heeft voor de kat en het aantal ongewenste katten vermindert, belemmert het hun natuurlijke vermogen om de calorie-inname te reguleren en hebben ze de neiging om meer te consumeren dan nodig is. Kattenvoer uit de winkel is dus niet altijd het beste voor de kat.

Voedselinname kat controleren

Om deze redenen is het belangrijk om te proberen de voedselinname van je kat onder controle te houden en zo te voorkomen dat ze overgewicht krijgt. Wanneer jouw kat naar overgewicht neigt is het goed om bijvoorbeeld speciale kattenvoeding / kattenvoer te kopen van Royal Canin of over te gaan van 15 kg zakken voer naar 10 kg zakken. Ook kan het helpen om nat en droogvoer af te wisselen. Net als bij de mens zijn alle katten individuen en hebben ze verschillende behoeften om hun normale gewicht te behouden. Als je een droogvoer gebruikt, weeg het voer dan elke dag in plaats van een maatbeker – dit is een veel nauwkeurigere manier om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid voert. Het wegen van het voer voegt slechts een paar minuten toe aan je voedingsroutine, maar kan het leven van je kat jaren langer maken door gewichtstoename te voorkomen. Droogvoer als kattenvoer is erg energiedicht, dus de juiste hoeveelheid kan er klein uitzien, maar levert alle calorieën die een kat nodig heeft om fit en gezond te blijven.

voer kat

Kattenvoer kiezen

Door hun unieke en speciale voedingsbehoeften is het eigenlijk uiterst moeilijk om katten met huisbereid voedsel een goed uitgebalanceerd dieet aan te bieden.  Het voeren van een goede kwaliteit commercieel kattenvoer (blikjes, zakjes of droogvoer) heeft daarom de voorkeur, althans als het grootste deel van het dieet. Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij de keuze van een voer voor je kat is dat het een ‘compleet’ voer is (dit staat op de verpakking). Dit betekent dat het is ontwikkeld om aan alle voedingsbehoeften van je kat te voldoen. Bovendien mogen katten nooit hondenvoer krijgen.

Veelzijdig dieet voor de kat

Het aanbieden van verschillende voedingsmiddelen / kattenvoer met verschillende smaken en texturen kan goed zijn voor katten. Droogvoer en blikvoer van goede kwaliteit zijn beide geschikt om aan katten te voeren. Beide soorten voer worden geacht voordelen te hebben. Droogvoer kan bijvoorbeeld helpen om de mondhygiëne van katten te verbeteren. Natvoer heeft een veel hoger watergehalte dan droogvoer en kan dus helpen zorgen voor voldoende waterinname, vooral omdat katten van nature veel van hun waterinname uit hun voer halen (vlees heeft een hoog watergehalte). In sommige situaties, vooral bij sommige medische aandoeningen, kan het belangrijk zijn om de wateropname van een kat te maximaliseren, en daarom is het beter om een kat nat kattenvoer te geven.

Kittens voeden

Omdat kittens zo snel groeien, hebben ze hogere voedingseisen dan volwassen katten. Kittens hebben speciale voeding nodig, kattenvoer voor senior katten is niet goed voor ze. Het is meestal mogelijk om kittens te spenen vanaf ongeveer 3-4 weken oud, op dat moment kunnen kleine hoeveelheden kittenvoer van goede kwaliteit worden aangeboden. Er zijn veel verschillende soorten kattenvoer van bijvoorbeeld Royal Canin in de aanbieding die speciaal gemaakt zijn voor kittens. Deze zijn verkrijgbaar in zakken van 10 kg of kleiner. Het is meestal het beste om te beginnen met een natte kittenvoeding of om wat droge brokjes die ontworpen zijn voor kittens in water te weken om ze grondig te bevochtigen. Naarmate kittens groeien en zich ontwikkelen, kunnen ze desgewenst worden overgeschakeld op droogvoer. Het spenen is meestal voltooid rond de leeftijd van 8 weken.

Kattenvoer kopen

Hierbij een link naar het bestverkochte kattenvoer op bol.com.