Menu Sluiten

Kattennagels knippen

De meeste kattenrassen hebben de behoefte om hun nagels te laten knippen. Vooral wanneer het een kat is die je binnen houdt en af en toe naar buiten gaat. Katten strekken hun klauwen uit om te jagen en in bomen te klimmen. Ze worden ook gebruikt om gebieden te markeren, door te krabben. Bij het slijpen van de klauwen laat de kat feromonen los om een spoor op zijn omgeving achter te laten. Deze praktijk kan schade aan uw meubels veroorzaken. Moet u echter de klauwen van uw kat / kattennagels knippen?

Wat is een kattennagel of klauw?

Voor we overgaan op hoe je de kattennagels kan knippen, eerst wat algemene informatie over de nagels en klauwen. De klauw van de kat bestaat uit twee delen: het gekeratineerde deel gevormd door een superpositie van hoornlagen, en nagelpulp in het midden, dat de zenuwen en de bloedvaten bevat. De kat heeft 4 tenen aan elk van zijn/haar achterpoten en 5 tenen aan de voorste. Deze vijfde teen wordt een dauwklauw genoemd, wat overeenkomt met onze duim. Met deze wolfsklauwen kan de kat klimmen. Kattenklauwen zijn intrekbaar, dat wil zeggen dat ze alleen te zien zijn als ze uitgeschoven zijn (jagen, klimmen, zelfverdediging…) dankzij de buigspieren. Ze raken dus meestal de grond niet aan en slijten niet vanzelf zoals bij honden. Het is dus noodzakelijk dat ze hun klauwen slijpen om ze te onderhouden. Als dit dus niet gebeurt moeten de nagels van je kat geknipt worden met een schaar of een nagelknipper.

kattennagels knippen

Wanneer moet je de nagels van je kat knippen?

Over het algemeen is het niet altijd nodig om de klauwen of nagels van je kat te knippen, maar het hangt af van de levensstijl van je huisdier (buiten of binnen). Als we het over een buitenkat hebben, zijn zijn klauwen essentieel om zichzelf te verdedigen, te jagen of te klimmen. Voor een binnenkat maakt een krabpaal dagelijks zelfonderhoud mogelijk. Als je kat echter de neiging heeft om zijn klauwen overal in huis te slijpen, kan je ze inkorten zodat ze minder schade veroorzaken. Bij het ouder worden, worden katten minder actief. In dat geval is het belangrijk om hun klauwen en nagels te knippen, die langer kunnen worden, buigen en doordringen in het kussentje, wat soms een infectie kan veroorzaken.

Vergeet ten slotte niet om de dauwklauwen van de voorpoten te controleren. Omdat ze minder snel de grond raken, slijten ze namelijk langzamer en is het goed om de nagels van je kat te knippen.

De kat voorbereiden op het nagels kippen

Idealiter moet je je kat laten kennismaken met nagel knippen als ze een kitten is. Kies een stoel in een rustige kamer waar je jouw kat comfortabel op schoot kunt laten zitten. Pak haar als ze ontspannen en zelfs slaperig is, zoals in haar groggy, after-meal state. Zorg ervoor dat ze niet in staat is om vogels, wilde dieren of actie te bespioneren buiten de ramen in de buurt, en zorg ervoor dat er geen andere huisdieren in de buurt zijn. Dan kan je in alle rust de nagels van je kat knippen.

Nagels kat knippen – Vrienden maken met de pootjes

Neem zachtjes een van de poten van je kat tussen je vingers en masseer hem niet langer dan drie keer. Als de kat haar poot wegtrekt, knijp of knijp dan niet, maar volg gewoon haar gebaar en blijf in zacht contact. Als ze nog steeds in contact is, geef de kat een beetje druk zodat de nagel die je moet knippen uitsteekt, laat dan haar poot los en geef haar onmiddellijk een traktatie. Doe dit om de andere dag op een andere teen totdat je alle tien hebt leren kennen. Je kat moet op haar gemak zijn met het geluid van de nagelschaar of nagelknipper voordat je probeert haar nagels te knippen.  Het roze deel van de nagel van een kat, de quick, is waar de zenuwen en de bloedvaten zich bevinden. Knip dit gevoelige gedeelte NIET door. Knip alleen het witte gedeelte van de klauw. Het is beter om voorzichtig te zijn met de kat en minder van de nagel te knippen dan het risico te lopen dit gebied te knippen. Het is een goed idee om het in de buurt te houden terwijl je knipt.