Menu Sluiten

Wat is blaasgruis

Heeft je kat regelmatig last van de urinewegen, dan is het van belang om dit goed in de gaten te houden. Een kat met een blaasontsteking is extra gevoelig voor het krijgen van blaasgruis.

Grote risico’s voor het ontwikkelen van blaasgruis bij katten zijn stress, overgewicht en weinig beweging. Katers hebben door hun smalle plasbuis meer kans op het ontwikkelen van deze ontsteking.

Blaasgruis herkennen bij katten

In de urine zitten mineralen en deze kunnen gaan kristalliseren. Als dit gebeurt, dan is de kans groot dat je huisdier hier last van krijgt. Er zijn meerdere symptomen waar je dit door kunt herkennen.

Als je kat minder actief is dan normaal, houd deze dan in de gaten. Wast je huisdier zichzelf vaker dan normaal onder de staart? Is de geur van de urine intenser dan normaal? Plast je kat veel en in kleinere hoeveelheid? Ligt er urine op andere plaatsen in huis dan in de kattenbak? Zit er bloed in de urine?

Dit zijn allemaal redenen om de dierenarts te bellen en een bezoekje te brengen. Zeker als je combinaties van deze symptomen bij je kat herkend.

Welke soorten blaasgruis zijn er?

De bekendste typen blaasgruis zijn calciumoxalaat en struviet. Struviet kun je proberen te behandelen met een speciaal dieet voor je huisdier. Een dieet waar minimaal magnesium en fosfor is zit, zou blaasgruis kunnen laten oplossen.

De blaas van je kat heeft veel vocht nodig om gezond te worden en blijven. Geef je huisdier daarom natvoer waar veel vlees in zit, deze zal helpen met het verhogen van de verzuring in de blaas.

Naast dit dieet help je je kat door het geven van supplementen die je viervoeter ondersteunen bij het herstel.

De behandeling van blaasgruis bij katten.

Voordat er gekeken kan worden naar de manier van behandelen, is het van belang om te onderzoeken welk soort van blaasgruis je kat heeft. De dierenarts kan dit vaststellen door het doen van een urineonderzoek, röntgenonderzoek of een echo.

Het operatief verwijderen van het gruis uit de urinewegen is de snelste oplossing. Er zit wel een nadeel aan deze behandeling, je viervoeter zal onder narcose moeten en dit is niet zonder risico.

Vraag wat de risico’s zijn aan je dierenarts.

Als je fluffige huisdier een behandeling nodig heeft, lees dan op www.organimal.nl om meer te lezen over hun blaas&nieren supplement, een natuurlijke oplossing voor blaasgruis en blaasontstekingen bij je kat.