Menu Sluiten

Katten fietsmand

Heb je een katten fietsmand nodig? Katten kunnen ons verrassen. Sommige zijn voorzichtiger dan andere. De ene geeft de voorkeur aan een warm vuur en een comfortabele schoot. Een andere kat gaat graag op verkenning en trekt er op uit in de natuur met hun baasje. En als eigenaar wil je misschien meer van je leven delen met je huisdier. Dit is gemakkelijker als je een hond hebt, maar waarom zouden katten al het plezier moeten missen? Als je graag fietst, hebt u misschien overwogen om jouw kat mee te nemen. Houden katten van fietstochten? En moeten we ze aanmoedigen om met ons mee te gaan of is het beter om ze thuis te houden? Ten eerste is het makkelijker om een kat op de fiets mee te nemen in een katten fietsmand. 

Houden katten van fietsen?

Of jouw kat het leuk vindt in een katten fietsmand verschilt. Katten hebben niet allemaal dezelfde persoonlijkheid. Jouw kat vindt het misschien leuk om in een auto te rijden of in een wandelwagen te zitten. Die van een ander kan daar een hekel aan hebben. Andere katten houden er misschien van om uitgelaten te worden of in een rugzak gedragen te worden, of ze kunnen alles hebben wat we hierboven hebben opgesomd. Het zou vrij eenvoudig moeten zijn om uit te vinden of je een kat hebt die van fietstochtjes houdt. Hoe jouw kat reageert op dingen zoals hun reismandje of het zitten in de auto zou je een idee moeten geven of ze een fietstochtje leuk zullen vinden. Sommige katten zijn gewoon van nature meer ontspannen en nieuwsgieriger dan andere. Mocht de kat van fietsen houden is de fietsmand ideaal voor tripjes. 

katten fietsmand

Katten fietsmand – Training mogelijk?

Katten die van jongs af aan (bij voorkeur als kitten) met de fiets en het katten fietsmandje of reismandje in aanraking zijn gekomen, zullen zich waarschijnlijk snel aanpassen. Oudere katten hebben misschien wat aanmoediging nodig of besluiten dat een fietstochtje niets voor hen is. Voordat je een fietstochtje gaat maken, raden wij je aan jouw kat te trainen aan de riem. Dit kan sowieso een nuttige vaardigheid zijn voor de kat, maar het zal hem ook veilig houden tijdens de rit. Je wilt niet dat een onaangelijnde kat schrikt van een hard geluid en vervolgens de weg op rent of in een gevaarlijke situatie terechtkomt. Als je met een katten fietsmand op pad gaat, moet de kans op ongelukken nihil zijn. 

Kat fietsmand laten verkennen 

Probeer jouw fiets met katten fietsmand ergens achter te laten waar de kat op zijn eigen manier kan verkennen. Laat hem aan de wielen ruiken, aan de trappers snuffelen en wennen aan de geur en de vorm. Je kunt de kat oppakken en op het zadel of in het mandje leggen, waarbij je hem altijd toestaat eruit te springen als dat nodig is. Als de kat gelukkig genoeg lijkt, doe dan de riem om en duw de fiets naar buiten om te zien hoe de kat het opneemt. We raden je aan om voor dit eerste ritje dicht bij huis te blijven en het langzaam op te bouwen. Sommige rassen zijn meer geschikt voor het avontuurlijke kattenleven dan andere.  Katten die graag op de fiets zitten in bijvoorbeeld een fietsmand, leren snel en zijn nieuwsgierig van aard.  

fietsmand kat

Kat veilig in de fietsmand 

We raden aan om de kat aan een riempje of tuigje vast te maken aan de fietsmand, zodat ze er niet zomaar af kunnen springen en wegrennen. Sommige mensen rijden met hun kat op hun schouder, maar we raden dit niet aan voor de meeste mensen, omdat het gevaarlijk kan zijn.  De meeste mensen gebruiken een mandje of een gesloten reismandje. Anderen gebruiken een aanhangwagentje dat ze achter de fiets meeslepen. In stedelijke gebieden (of als je ver over de weg reist), kan het veiliger zijn om ze in een afgesloten katten fietsmandje te kopen en te vervoeren.

Tips voor het Kiezen van een Kattenfietsmand:

  1. Grootte en gewichtscapaciteit: Zorg ervoor dat de fietsmand groot genoeg is voor je kat om comfortabel te zitten, staan en draaien. Controleer ook de gewichtscapaciteit om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor het gewicht van je kat.
  2. Veiligheidsmaatregelen: Kies een fietsmand met veiligheidskenmerken zoals riemen of netten om ervoor te zorgen dat je kat veilig blijft tijdens de rit. Dit voorkomt dat ze eruit springen of onbedoeld gewond raken.
  3. Ventilatie: Een goede luchtcirculatie is essentieel. Kies een fietsmand met ventilatieopeningen om ervoor te zorgen dat je kat voldoende frisse lucht krijgt tijdens de rit.
  4. Comfort: Kijk naar fietsmanden met comfortabele bekleding of kussens, zodat je kat ontspannen kan zitten of liggen tijdens de rit.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

  1. Introductie en training: Laat je kat wennen aan de fietsmand door deze eerst binnen te introduceren en geleidelijk aan korte ritten te wennen. Beloon positief gedrag met traktaties.
  2. Stabiliteit van de fietsmand: Controleer regelmatig of de fietsmand veilig is bevestigd en stabiel is. Dit voorkomt ongewenste schommelingen tijdens het fietsen.
  3. Korte ritten beginnen: Begin met korte ritten om te zien hoe je kat reageert. Sommige katten vinden het misschien leuk vanaf het begin, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben om aan de ervaring te wennen.