Menu Sluiten

Katten kopen

Het kopen van een kitten of kat is een grote beslissing en je moet er zeker van zijn dat je hebt nagedacht of je de tijd en energie hebt om ze in je gezin op te nemen. Ten eerste moet je nadenken of het bezit van een kat wel goed voor je is. Wil iedereen in jouw huis een kat? Als één persoon ernstig twijfelt, praat er dan eerst met elkaar over voordat je in het bezit van een kat komt. Het bezit van een kitten of kat kan hard werken zijn. Als je het probleem niet kunt oplossen, is dit waarschijnlijk niet het beste moment. Hieronder staan nog meer vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen of een kat kopen wel de juiste beslissing voor je is. Daarnaast vind je in dit artikel informatie over waar katten te koop zijn, zoals bijvoorbeeld in een asiel of bij een fokker. Zo weet je gelijk waar je katten kunt kopen mocht de beslissing zijn dat een kat bij je past.

katten kopen

Kat kopen – toegang tot een tuin?

Eerst zaak om rekening mee te houden bij het kopen van een kat is of deze toegang heeft tot buiten. Katten houden van avontuur en het verkennen van de buitenlucht, dus het is niet ideaal om opgesloten te zitten in een flat zonder toegang tot een tuin. Hoewel katten een leven kunnen leiden dat alleen binnenshuis plaatsvindt, hebben ze veel activiteiten nodig om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Er zijn katten te koop die niet per se naar buiten hoeven. Deze katten kunnen zich goed binnen vermaken. Een binnenkat zal je nodig hebben om minstens 2 tot 3 keer per dag met ze te spelen en zorgt voor veel verrijking, zoals klimgebieden en krabpalen.

Kat kopen  -Is het gebied waar je woont buiten veilig?

Tweede zaak om rekening mee te houden bij het kopen van een kat is de buurt waarin je woont. Een tuin voor je kat is van levensbelang, maar de meeste katten vinden het leuk om verder te gaan dan hun eigen tuin. Als je een drukke weg vlak bij je huis hebt, zul je moeten nadenken over de vraag of dit wel veilig is voor je kat. Als je een drukke weg hebt en je bent nog steeds bezig om een kat te krijgen, neem dan extra veiligheidsmaatregelen, zoals het binnen houden van je kat ’s nachts. Daarnaast moet je ook oppassen voor grote honden in de buurt. Nu hoeft een grote hond niet te betekenen dat je zelf geen kat kunt nemen maar houdt er wel rekening mee wanneer je een kat koopt. Laat bijvoorbeeld het baasje van de hond weten dat jij een kat hebt gekocht.

Kat kopen – Kun je je er 1 veroorloven?

Derde factor bij het kopen van een kat zijn de kosten die je gaat maken en of je dit kan betalen. Katten moeten eten, ze moeten naar de dierenarts als ze ziek of gewond raken en voor een jaarlijkse controle en vaccinaties. We raden je dus ten zeerste aan om een huisdierverzekering voor je kat af te sluiten, ze moeten ook worden verzorgd als je weggaat, ze hebben benodigdheden zoals speelgoed nodig om ze geestelijk te stimuleren, een halsbandje en een label. De kosten van het kattenbezit tellen mee, net als de bijkomende bedragen. Als je een kat uit een asiel haalt kunnen de aanschafkosten minder zijn maar zijn de ziektekosten misschien wat meer. Hetzelfde geldt voor wanneer je een kat koopt die een chronische ziekte heeft. Hou hier rekening mee wanneer je een kat gaat kopen.

stamboomkat kopen

Wil je een stamboomkat kopen? Stamboomkatten worden gefokt om er op een bepaalde manier uit te zien. Sommige worden gefokt voor hun persoonlijkheidskenmerken en andere voor de manier waarop ze eruitzien. Het paren van katten van hetzelfde ras betekent dat de genetische poel klein is. Dit kan het risico op gezondheidsproblemen na het kopen van de kat vergroten. Dit wordt niet geholpen door katten te fokken die er schattig uitzien vanwege een handicap, zoals korte poten of platte gezichten. Veel voorkomende problemen met stamboomkatten:

  • Perzische: Brachycephalische katten (kortharige rassen) hebben moeite met ademhalen en hebben soms medische hulp van een dierenarts nodig om hun luchtwegen te verbreden. Deze katachtigen hebben ook dagelijkse verzorging nodig om hun lange vacht vrij te houden van klitten – iets wat ze zelf niet kunnen.
  • Birmezen: Hogere kans op diabetes, een laag kaliumgehalte in het bloed veroorzaakt spierzwakte en sommigen hebben problemen met de ontwikkeling van het hoofd en de hersenen.
  • Bengaal: Kan last hebben van een gebrek aan pyruvaat kinase, wat iets is in de rode bloedcellen die de energie produceren die ze nodig hebben om te overleven. Dit veroorzaakt dan bloedarmoede. Een Bengaal krijgen is geen goed idee als je in een gebied met veel andere katten woont.
  • Munchkin: Korte poten zien er misschien schattig uit, maar de eigenschappen van de munchkin-kat doen ze pijn en maken het moeilijker voor ze om dingen te doen die andere katten gemakkelijk vinden, zoals van de ene naar de andere plaats springen.
  • Siamees: Astma, lymfoom tussen de longen en in de borst, scheelzien en tumoren in de dunne darm.
  • Schotse vouw: Gezien hun naam vanwege de manier waarop ze hun oren vouwen, is dit ras gemaakt om er schattig uit te zien. De realiteit is dat ze geboren zijn met een fout die de ontwikkeling van hun kraakbeen beïnvloedt. Dit strekt zich uit tot hun botkraakbeen, zodat hun botten zich niet goed ontwikkelen en leidt tot zeer pijnlijke artritis.
  • Sphynx: Omdat ze haarloos zijn, hebben deze katten extra aandacht nodig als het gaat om de dagelijkse verzorging, waarbij ze een bad nodig hebben om de olieophoping op hun huid te verminderen. Ze hebben ook bescherming tegen de zon nodig in de hitte en doen het ook niet goed bij koud weer.
  • Ragdoll: Dit ras kan geboren worden met een gen dat leidt tot hartaandoeningen en hartfalen kan veroorzaken. Ze lopen ook meer risico op nieraandoeningen.

Net als honden kunnen katten lijden aan genetische ziekten die kunnen worden overgedragen van de ouders op het nageslacht. In sommige gevallen zijn er testen beschikbaar om deze ziekten op te sporen, dus het is de moeite waard om de fokker te vragen of hij de kittens heeft laten controleren door een dierenarts. Check dit altijd voor je zomaar een kat gaat kopen.

kat kopen

Kat kopen – Hebben katten gezelschap nodig?

Katten hebben heel andere sociale behoeften dan honden en mensen, denk hier ook over na voor het kopen. Hoewel ze in staat zijn om vriendschappen te sluiten met hun eigen soort, hebben ze waarschijnlijk geen behoefte aan gezelschap en zijn ze vaak blij dat ze de enige kat in huis zijn. Dit wil niet zeggen dat ze niet kunnen opschieten met andere katten – zolang er geen concurrentie is voor belangrijke middelen zoals voedsel, kattenbakjes of slaapplaatsen, kunnen veel katten leren om elkaar rustig te accepteren en zullen sommige zelfs een hechte band vormen. Hoe je een nieuwe kat of kitten in je huis introduceert kan echter een groot verschil maken. Als je dus al een kat in huis hebt zijn dit ook zaken om te overwegen als je een nieuwe gaat kopen.

Kat kopen – Hoe lang leven ze?

Hoe lang een kat leeft is ook belangrijk om over na te denken voor het kopen. Katten hebben misschien niet echt negen levens, maar factoren als voeding, gezondheidszorg en omgeving kunnen van invloed zijn op hoe lang een kat kan leven. Gesteriliseerde katten hebben de neiging om langer te leven omdat sterilisatie voortplantingsziekten voorkomt en gecastreerde katten minder vaak rondzwerven. Hoewel ze van veel dingen afhankelijk zijn, kunnen sommige huiskatten tot 20 jaar oud worden. Tijdens hun leven doorlopen ze belangrijke levensfasen die eigenaren kunnen helpen om bepaalde gezondheids-/gedragsproblemen te begrijpen die zich kunnen voordoen en dingen in de gaten te houden. Een kat kan misschien nu in je leven passen, maar over 10 jaar niet meer. Probeer altijd vooruit te kijken.

Kortom, een hoop zaken om rekening mee te houden bij het kopen van katten.