Als het gaat om het opvoeden van katten en jonge kitten, is de filosofie vergelijkbaar met die van het opvoeden van kinderen. Als je ze goed verzorgt en traint als ze jong zijn, vergroot dat de kans dat ze opgroeien tot gezonde, goed aangepaste volwassenen. Net zoals een zuigeling heel andere behoeften heeft dan een tiener, heeft een kitten andere opvoeding nodig dan een volwassen kat. Bovendien moet je bij de verzorging van een kitten rekening houden met de verschillende ontwikkelingsstadia van de kat. Deze verschillende ontwikkelingsstadia staan hieronder. Deze stadia zijn goed om rekening mee te houden tijdens het opvoeden van katten.
Katten opvoeden > Jonger dan acht weken
Op deze jonge leeftijd moet een kitten nog bij haar moeder en nestgenootjes zijn. De moeder pakt deze eerste weken de opvoeding van de katten op. Omdat kitten van deze leeftijd nog niet in staat zijn hun eigen temperatuur te reguleren, zijn ze afhankelijk van elkaars lichaamswarmte om te overleven. Bovendien zijn ze nog bezig met de ontwikkeling van hun gezichtsvermogen en de coördinatie van hun poten. Als je een weeskitten in deze leeftijdsgroep adopteert of opneemt in een pleeggezin, moet je speciale zorg besteden aan het kitten, waaronder flesvoeding om de twee uur tot het vier weken oud is, het laten wennen en eventueel hulp bij het plassen en poepen. Een kitten van deze leeftijd kan nooit alleen thuis zijn. Het is het beste om een dierenarts te raadplegen voor specifieke instructies en advies over katten opvoeden en verzorgen in deze periode.
Lees ook Katten / Kitten opvoeden voor dummies als optimale voorbereiding voor het opvoeden.
Katten opvoeden > Acht tot elf weken oud
Kitten worden meestal met acht weken gespeend en moeten kittenvoer eten, dat energierijk, eiwitrijk en licht verteerbaar moet zijn. De volgende stap in het opvoeden van de kat is begonnen. Of je nu kiest voor droge brokjes of nat voer, zorg ervoor dat het samengesteld is voor kitten. In deze periode beginnen zich ook andere grote veranderingen voor te doen. Als jouw kitten complexe motorische vaardigheden begint te ontwikkelen, wordt ze een natuurtalent – rennen, springen, spelen en ontdekken. Dit is een heerlijke periode voor kitten, maar ook een periode die gevaarlijk kan zijn voor jouw kitten als er niet goed op haar wordt toegezien. Staf de kitten niet. Stel grenzen voor jouw kitten en houd haar in een veilige, afgesloten ruimte zolang je toezicht op haar kunt houden, Probeer de kitten niet alleen thuis te laten tijdens het opvoeden.
Katten opvoeden > Twee tot zes maanden oud
Dit is een fase van snelle groei voor kitten, waarin ze bijna drie keer zoveel energie hebben als een volwassen kat en waarin katten goed opvoedbaar zijn. Als het goed is kunnen katten prima alleen thuis zijn en heb je ze laten wennen aan veel dingen. In deze periode hebben ze drie tot vier maaltijden per dag nodig. Volgens dierenartsen moeten deze maaltijden voor minimaal 30 procent uit hoogwaardige eiwitten bestaan. Kitten in deze leeftijdsgroep bereiken de pubertijd en dus de geslachtsrijpheid. Praat met een dierenarts over het laten steriliseren of castreren van jouw kitten voordat jouw kitten dit stadium bereikt. Om zodoende vervelende gewoonten zoals territoriumspray en per ongeluk nestjes krijgen te voorkomen. Zo kan je het beste katten opvoeden.
Bekijk de lijst met must have benodigdheden voor katten.
Socialisatie katten
De socialisatie, training en opvoeding die jouw kat krijgt als ze kitten is, heeft invloed op hoe goed ze zal omgaan met mensen en andere dieren als ze ouder is. Als ouder van een nieuw kitten is het aan je om haar te begeleiden en haar te laten zien dat de wereld een prachtige plek is. Overweeg een aantal van deze trainings- en socialisatiemethoden uit te proberen
- Kitten zullen kattenbakken over het algemeen instinctief gebruiken, maar je kunt haar helpen om het te leren door haar na de maaltijden en speelsessies in de bak te zetten. Zorg ervoor dat de kattenbak altijd beschikbaar is voor jouw kitten en regelmatig wordt schoongemaakt
- Aai haar regelmatig
- Wen haar aan wekelijks kammen en borstelen.
- Laat haar kennismaken met speeltjes
- Laat haar kennismaken met verschillende ondergronden (tapijt, linoleum, etc.)
- Neem haar mee naar buiten aan de lijn of in haar reismandje. Let erop dat de kitten gevaccineerd is en dat voor de eerste keer naar buiten spannend is
- Sta niet toe dat ze bijt of krabt tijdens het spelen. Doet ze dat toch, verleg dan haar aandacht naar een speeltje maar straf niet.
Kortom, er zijn een hoop zaken om rekening mee te houden bij het opvoeden van katten.
Katten moeten wennen aan hun nieuwe thuis
Bij katten opvoeden hoort ook het wennen aan een nieuw huis. Het is volkomen normaal dat jouw kat tijd nodig heeft om aan zijn nieuwe omgeving te wennen – hij past zich immers aan aan een nieuwe omgeving en een nieuw tijdschema met andere verwachtingen en huisregels. Tijd, geduld, consequent zijn, en het belangrijkste, liefde, helpen een kat zich veilig te voelen in hun nieuwe huis. De overgangsperiode kan een paar dagen, een paar weken of een paar maanden duren – elke kat is anders. Volwassen katten hebben vaak meer tijd nodig om zich aan te passen dan kitten, omdat zij waarschijnlijk herplaatst zijn, waardoor de veranderingen voor hen ingrijpender zijn. Houd hier rekening mee in de opvoeding van je kitten of kat.
Maak jouw huis kitten proof
Kitten zijn nieuwsgierig en deze kleine bolletjes hebben behoefte aan interactie en consistentie als ze wennen aan hun nieuwe plek. Omdat katten nog niet opgevoed zijn weten ze niet wat wel en niet veilig is. Zorg ervoor dat jouw huis kittenproof is, zodat ze veilig op ontdekkingstocht kunnen gaan. Het is belangrijk om de toegang tot mogelijk gevaarlijke voorwerpen af te sluiten, zoals de vuilnisbak, computer- of elektriciteitssnoeren en giftige planten (zoals lelies). Het sluiten van deuren of het plaatsen van hekken kan jouw kitten al een heel eind uit mogelijk gevaarlijke situaties houden tijdens het opvoeden van een kat.
Zorg dat ze zich thuis voelen
Zorg dat er meerdere kattenbakken beschikbaar zijn voor jouw nieuwe kitten tijdens het katten opvoeden. Een per kat plus nog een extra, want dat bevordert een goede zindelijkheidstraining. Zet hun voer- en waterbakjes op een gemakkelijk toegankelijke plek en zorg voor veel verrijking in hun nieuwe omgeving. Zet krabpalen neer zodat ze een geschikte plek hebben om te krabben en zorg voor veilige en stabiele plekken om op te zitten en te klimmen. Best veel informatie zo he? Deze informatie en meer kan je vinden in Katten voor Dummies. Daarin leer je alles over het opvoeden van kitten of katten. Voor vragen over de opvoeding of verzorging kan je altijd mailen naar info@katten-blog.nl.
Katten accessoires aanbiedingen!