Menu Sluiten

Katten wormen

De ontdekking dat je kat wormen heeft kan een onaangename ervaring zijn voor elke huisdiereigenaar. Niet alleen kan het vinden van de wormen angstaanjagend (en grof) zijn, maar hun aanwezigheid kan ook een aantal ernstige zorgen over de gezondheid van uw kat met zich meebrengen. Er zijn echter een aantal veilige en effectieve manieren om wormen bij katten te behandelen, evenals een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op een herhaling in de toekomst te verkleinen. Dit is wat je moet weten over wormen bij katten en hoe je zich veilig en effectief kunt ontdoen van wormen bij katten.

Hoe komen katten aan wormen?

Katten krijgen meestal wormen nadat ze in contact zijn gekomen met parasieteieren of besmette uitwerpselen. Een kat kan door een gebied met eitjes of besmette uitwerpselen lopen, en omdat katten vaak zulke kieskeurige trimmers zijn, zullen ze dan de eitjes of uitwerpselen binnenkrijgen terwijl ze hun vacht en voeten schoonmaken. Dit kan bij binnenkatten net zo gemakkelijk gebeuren als bij buitenkatten, vooral als meerdere katten een kattenbak delen die besmet is met besmette uitwerpselen. Katten die buiten leven en regelmatig op kleine knaagdieren jagen, lopen ook een groter risico om wormen op te lopen omdat de wormen in het spierweefsel van hun prooi kunnen leven. Na het eten van een knaagdier dat besmet is met wormlarven, kan een kat een wormbesmetting ontwikkelen omdat deze larven zich ontwikkelen tot volwassenheid in de darmen van de kat. Na het aantreffen van wormen bij je kat of katten is het zaak om zo snel mogelijk te starten met een ontwormingskuur

katten wormen

Kunnen katten wormen krijgen van honden?

Ja, katten kunnen besmette eitjes van hondenpoep oprapen, omdat niet alle rondwormen en haakwormen soortspecifiek zijn. Ancylostoma Braziliaanse mijnworm kan zowel honden als katten treffen, evenals Toxascaris leonina spoelworm.  Katten kunnen ook lintwormen krijgen via de vlooien op honden als ze in een geteisterd huis of erf wonen. Als een vlo van een hond op een kat springt (of andersom) en wordt opgenomen, kan er een lintwormplaag ontstaan.

Kunnen mensen wormen krijgen van katten?

Mensen kunnen worminfecties krijgen van katten door direct in contact te komen met besmette uitwerpselen of grond. Veel voorkomende manieren van overdracht zijn onder andere: Kinderen die spelen in zandbakken waar katten hebben gepoept, op blote voeten door verontreinigde grond lopen en tuinieren in de grond zonder handschoenen te dragen Het per ongeluk innemen van verontreinigde grond of uitwerpselen kan ook bij mensen gebeuren, dus goede hygiënepraktijken zijn van vitaal belang om de overdracht van kat naar eigenaar te voorkomen.

Soorten wormen in katten

De meest voorkomende soorten wormen bij katten zijn:

  • Rondewormen
  • Haakwormen
  • Lintwormen

Er zijn ook een aantal minder vaak gediagnosticeerde wormen bij katten die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs dodelijk kunnen zijn, waaronder:

  • Longwormen
  • Maagwormen
  • Blaaswormen
  • Levergriepjes
  • Hartwormen

Symptomen van wormen in katten

Wormenplagen bij katten kunnen volledig asymptomatisch zijn (geen symptomen vertonen) of ernstig en levensbedreigend, afhankelijk van het type worm en de ernst van de plaag. Veelvoorkomende tekenen van wormen bij katten zijn onder andere braken (soms met wormen in het braaksel), diarree (met of zonder bloed), teerachtige uitwerpselen, gewichtsverlies, een opgezwollen buik en over het algemeen slechte lichaamsconditie en een doffe vacht. Naarmate de plagen verergeren en de symptomen zich verder ontwikkelen, kan je tekenen zien zoals zwakte, uitdroging, bleke lippen en tandvlees door bloedarmoede en een lage bloeddruk

Zijn wormen pijnlijk voor katten?

Wormen bij katten kunnen mogelijk pijn veroorzaken. De migratie van de larven door de lever, de maag, het oog of de longen zou ongemak veroorzaken als de aangetaste weefsels ontstoken raken door de verstoring.  Dit kan zich voordoen als buikpijn, inclusief gastritis als gevolg van een ontsteking van het maagslijmvlies (mogelijke misselijkheid, braken, verlies van eetlust, voedselaversie), oogirritatie (overmatig wrijven van het oog, loensen of ontladen), een verandering in de ademhalingssnelheid/patroon van je kat en de ophoping van vocht door het verlies van eiwitten kan bij sommige dieren een opgezwollen buik veroorzaken. Kortom, wormen bij katten wil je zo snel mogelijk verwijderen.

Hoe kan ik een einde maken aan de wormen in katten?

Er zijn verschillende remedies die beweren effectief te zijn in het behandelen en voorkomen van wormen bij katten, waaronder knoflook, appelciderazijn, pompoenpitten, wortelen en kurkuma.  Hoewel het misschien lijkt op een sneller en goedkoper alternatief voor een bezoek aan je dierenarts, is er GEEN garantie dat deze producten veilig of effectief zijn in de behandeling van elk type medische aandoening, en ze kunnen zelfs schadelijk zijn voor je kat.

Ontwormen van je kat

Hier zijn enkele effectieve en door de dierenarts goedgekeurde behandelingen voor wormen bij katten. De dierenarts kan een orale of injecteerbare ontwormingskuur voorschrijven die de volwassen en larvale wormen in de darm zal doden op het moment van de diagnose. Een breed-spectrum voorgeschreven medicijnen kunnen worden gebruikt om mijnworm, spoelworm, zweepworm en lintworm infecties te behandelen, maar ze moeten zorgvuldig worden toegediend aan uw kat volgens de instructies van uw dierenarts. Je dierenarts kan u ook aanraden om je kat te beginnen met een maandelijkse actuele of orale vlooienpreventie, aangezien lintworminfecties kunnen terugkeren als er vlooien in je huiselijke omgeving zijn. In elk van de gevallen is het zaak om snel te handelen als je katten wormen hebben.