Menu Sluiten

Katten grind

Kattenbakken met kattengrind zijn onmisbaar voor alle binnenkatten. Ze bieden niet alleen een afgesloten en vooraf bepaalde plaats waar de kat kan urineren en poepen, maar ze stellen de eigenaar ook in staat om de kattenbak gemakkelijk schoon te maken. Ondanks de voor de hand liggende toepassingen van kattenbakken, zijn deze recipiënten ook zeer belangrijk voor het geestelijk welzijn en de algemene gezondheid van een kat. Katteneigenaren kunnen verschillende problemen bij hun katten helpen voorkomen door een paar basisrichtlijnen met betrekking tot kattenbakken te volgen. In dit blog leer jij meer over de verschillende soorten kattengrind waardoor je uiteindelijk de beste keuze kunt maken voor kattenbakvulling bij jouw thuis. 

Het kiezen van een kattenbak voor katten grind

Een kattenbak met kattengrind moet groot genoeg zijn om een kat voldoende ruimte te bieden om zijn uitwerpselen te verwijderen. Een goed gesorteerde dierenwinkel heeft vele maten waaruit je kunt kiezen. Houd bij het kiezen van een kattenbak rekening met de grootte van jouw kat. Kittens kunnen bijvoorbeeld prima met een kleinere bak beginnen met minder katten grind, maar een heel groot kattenras, zoals een volwassen Maine Coon, zal een veel grotere bak nodig hebben. Als een bak te klein is, kan een kat zijn uitwerpselen naast de bak achterlaten omdat zijn achterste over de rand van de bak hangt tijdens het gebruik en zo wordt het katten grind niet benut.

Bekijk hier het bestverkochte katten grind op Bol.com. 

kattengrind

Het kiezen van katten grind

Als je een kattenbakvulling zoals katten grind kiest die het beste is voor jouw kat, overweeg dan in de eerste plaats ongeparfumeerde en stofarme opties. Geur- en stofarme kattenbakvulling kan katten irriteren en de kans is groter dat ze de kattenbak niet meer gebruiken of gezondheidsproblemen krijgen. Natuurlijk wil je ook een kattenbakvulling kiezen die het schoonmaken van de kattenbak gemakkelijk maakt. De meeste katteneigenaren geven de voorkeur aan klonterende kattenbakvulling waarmee het afval gemakkelijk kan worden opgeschept, laagsporende kattenbakvulling die niet het hele huis door gaat en absorberende kattenbakvulling die geurtjes tegengaat. De prijs, natuurlijke ingrediënten, het gewicht en andere factoren zijn ook belangrijke zaken om te overwegen bij het kiezen van het katten grind maar zorg ervoor dat je niet te vaak van strooiselsoort verandert, anders kan je het vermijden van de kattenbak bij jouw kat stimuleren.

Kattenbakken schoonhouden

Kattenbakken moeten schoon worden gehouden door het afval dagelijks uit het katten grind te scheppen. De kattenbakvulling moet zo’n twee tot drie centimeter dik zijn, zodat er voldoende diepte is om de urine te absorberen en het graafgedrag van jouw kat te bevorderen. Maar deze diepte betekent niet dat je moet wachten tot alle katten grind is opgebruikt voordat u de bak schoonmaakt. Een regelmatig schoongemaakte katten grind en goed gekozen kattenbak is een belangrijk onderdeel van een gelukkige, gezonde leefomgeving van de binnenkat.

Kattenbakvulling  en grindsoorten

Katten grind is een essentiële voorziening voor alle binnenkatten. Het wordt instinctief gebruikt door een kat om zijn urine en uitwerpselen te begraven, maar sommige eigenaars hebben voorkeuren voor het type kattenbakvulling dat ze willen dat hun katten gebruiken. Vroeger was kattenbakvulling van klei de enige optie om urine te absorberen en een kat in staat te stellen het natuurlijke gedrag van het begraven van zijn uitwerpselen te beoefenen, maar nu zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Prijs, geurcontrole, hoeveelheid stof, absorptievermogen, klontering, verkrijgbaarheid, geur of gebrek daaraan, en andere factoren kunnen een rol spelen bij het type kattenbakvulling dat jij of jouw kat verkiest. Naast de volgende soorten kattenbakvulling zullen sommige mensen ook tijdelijk kattenbakvulling vervangers gebruiken die ze in hun huis vinden. Vuil, zaagsel, houtkrullen, verschillende soorten bodembedekking voor kleine dieren, kippenvoer, zand en mos zijn allemaal gebruikt in plaats van katten grind. 

grind katten

Kattengrind soort: Klei kattenbakvulling

Klei katten grind is de meest populaire kattenbakvulling keuze voor katteneigenaren, waarschijnlijk deels omdat het ook een van de meest gevestigde en gemakkelijk te verkrijgen is. Stofarme en stofvrije opties zijn beschikbaar, samen met geparfumeerde of ongeparfumeerde varianten. Sommige van deze nesten bestaan uit grote stukken klei en andere uit een fijner kleideeltje, maar ze absorberen allemaal urine en veranderen in een zachtere, natte cementachtige textuur wanneer ze dat doen. Er zijn zelfs klei nesten die lokstoffen bevatten om een moeilijke kat te verleiden de kattenbak meer te gebruiken. Nadelen van kleibakvulling zijn het feit dat het niet milieuvriendelijk is, de hoeveelheid stof die aanwezig is, het zware gewicht van de kattenbakvulling, en de sporen die de kattenbakvulling door het huis trekt. Echter, de prijs en beschikbaarheid van de meeste klei strooisels maakt het nog steeds een populaire keuze voor katteneigenaren en gebruiken dus klei als katten grind.

Kattengrind soort: Silica Gel Strooisel

Silicagel katten grind wordt door verschillende bedrijven gemaakt en groeit in populariteit. De meeste bedrijven adverteren dat silica gel kattenbakvulling niet zo stoffig is als klei, urine opvangt zonder dat het uit de kattenbakvulling geschept hoeft te worden, langer meegaat dan dezelfde hoeveelheid klei kattenbakvulling, een uitstekende geurcontrole biedt, en soms zelfs door katten geprefereerd wordt boven klei kattenbakvulling. Silicagelstrooisel is meestal duurder dan een zak met kleibakstrooisel van hetzelfde gewicht, maar omdat het langer meegaat, zien sommige huisdiereigenaren geen significant prijsverschil. Sommige soorten silicagelstrooisel, zoals Pretty Litter, hebben zelfs kleurveranderende indicatoren in zich om de gezondheid van het urinesysteem van een kat te helpen controleren. Kortom dit is een katten grind wat we aanraden om is uit te testen. 

Kattengrind soort: Dennenhouten kattenbakvulling

Dennen katten grind is populair vanwege zijn natuurlijke vermogen om geurtjes tegen te gaan. Omdat het van dennenbomen wordt gemaakt, is het ook licht van gewicht, stofarm, absorberend en zachter dan kattenbakvulling van klei. Sommige katteneigenaren vinden het milieuvriendelijker dan kattenbakvulling van klei en vinden dat het geurtjes beter kan tegengaan. Er zijn zowel klonterende als niet-klonterende opties beschikbaar. Niet-klonterende dennenbakvulling wordt meestal geleverd in een cilindrische korrelvorm, terwijl de klonterende vorm een vermalen dennen katten grind is die meer op zaagsel lijkt.

Kattengrind soort: Tarwe Strooisel

Vergelijkbaar met dennenhout als katten grind, tarwe strooisel is ook een milieuvriendelijk alternatief voor klei strooisel, maar het is gemaakt van verwerkte tarwe. Het klontert, helpt geuren onder controle te houden, en is zelfs doorspoelbaar. Er zijn meestal geen kleurstoffen of parfums toegevoegd aan dit vermalen, korrelige product. Wanneer een kat op tarwe katten grind plast, verandert het in een zaagselachtig materiaal en kan het uit de bak worden geschept.