Menu Sluiten

Katten shampoo

Hebben katten shampoo nodig? Dit is een vraag die veel katteneigenaren zich nooit zullen hoeven stellen. Hondenbezitters daarentegen moeten hun huisdieren wel regelmatig in bad doen. Zoals iedereen die wel eens een hond heeft meegenomen naar een modderig hondenpark kan beamen, worden honden gewoon viezer dan katten en hebben ze niet veel zin om zichzelf te wassen. De algemene regel geldt dat katten geen shampoo nodig hebben. Er zijn schattingen die de tijd die een kat besteedt aan zelfverzorging schatten op 50% van de dag. Deze voortdurende aandacht voor zelfverzorging minimaliseert de noodzaak voor de eigenaar van de kat om het bad voor hem te doen. Er zijn echter speciale omstandigheden waarin een kat wel in bad moet. Oude, artritische katten hebben niet altijd de handigheid om al hun eigen lichaamsdelen te bereiken bij het zelf verzorgen. Zieke katten, katten met overgewicht, katten met vlooien en zelfs depressieve katten kunnen minder tijd besteden aan het borstelen, of niet zo grondig te werk gaan als nodig is waardoor katten shampoo een oplossing kan zijn.     

Shampoo kat

Een langharige kat die zichzelf wassen een grotere klus vind dan hij alleen aankan, voor deze katten is dan ook katten shampoo nodig. Dit kan vlooien shampoo, droogshampoo of een speciale dieren shampoo zijn. Een kat die op iets smerigs stuit, zoals verf, motorolie of boomsap, zal de extra hulp nodig hebben die alleen zijn baasje hem kan geven, vooral als het iets is waarvan je niet wilt dat hij het oplikt en binnenkrijgt. Hoewel de meeste nieuwe behandelingen tegen uitwendige parasieten vlooien en ander ongedierte gemakkelijk doden, zijn er speciale omstandigheden waarin baden met een medicinale katten shampoo nuttig kan zijn – zoals bij een kat met een zware vlooienplaag of een vlooienallergie. Ook een kat met een schimmelinfectie, zoals ringworm, kan baat hebben bij een droogshampoo of kattenshampoo badje op advies van een dierenarts.

Bekijk hier de bestverkochte kattenshampoos op Bol.com.

katten shampoo

Wat moet je doen als jouw kat viezer lijkt dan gewoonlijk?

Als je merkt dat jouw kat zijn katten shampoo routine niet meer op orde heeft, is de eerste stap een dierenarts te bezoeken om te kijken of er medische redenen zijn voor de verminderde vachtzucht. Onvoldoende vachtverzorging kan een symptoom zijn van een groter probleem. Jouw dierenarts kan huidproblemen beoordelen en een bepaalde medicinale katten droogshampoo aanbevelen om thuis te gebruiken tegen allergieën, vlooien, schimmelinfecties of bacteriële huidinfecties, afhankelijk van wat hij aantreft.

Kat wassen met gewone shampoo

Er zijn grote, belangrijke verschillen tussen shampoos voor verschillende diersoorten zoals katten en honden. De menselijke huid is zuurder dan de kattenhuid. Shampoos voor mensen hebben een pH die is afgestemd op de menselijke huid. De hondenhuid is minder zuur dan de kattenhuid. Shampoos voor honden zijn pH gebalanceerd voor honden. Mensen hebben ook zweetklieren over hun hele huid, terwijl katten en honden dat niet hebben. Sommige shampoos voor mensen, ontworpen voor zwetende mensen, kunnen te agressief zijn voor de huid van katten. En wat hondenshampoos betreft, sommige bevatten het insecticide permethrin, dat giftig is voor katten. Als permethrine in een wondje op de huid van de kat terecht zou komen, of als een kat het zou inademen of inslikken, zouden de gevolgen dodelijk kunnen zijn. 

shampoo kat

Katten droogshampoo

Helaas is het niet zo eenvoudig om een katten droogshampoo te vinden die speciaal voor katten is bedoeld. Zoek op “kattenshampoo” en de kans is groot dat je een selectie van “dierenshampoo” vindt, die niet soortspecifiek is. Er zijn wel een aantal merken die een shampoo maken die speciaal voor de kattenhuid is ontwikkeld. Het is waar dat als je jouw kat baadt met een formule die niet echt voor haar bedoeld is, ze schoon zal worden. In feite zal je misschien helemaal geen problemen merken. Maar de veranderingen in de huid van een kat kunnen subtiel zijn en kunnen erger worden bij herhaaldelijk gebruik van het verkeerde product. De kattenhuid is een enorm orgaan, speciaal ontworpen om infecties op afstand te houden. Het gebruik van verkeerde producten kan de bovenste lagen van de huid van jouw kat uitdrogen, waardoor ze vatbaar wordt voor bacteriële en schimmelinfecties.

Huidirritatie voorkomen

Contactirritatie is een ander punt van zorg. Shampoos die ontworpen en getest zijn voor mensen of honden kunnen huidirritatie veroorzaken bij katten. Het beste en veiligste voor jouw kat is om een shampoo te gebruiken die speciaal voor hem is ontwikkeld zoals hier op Bol.com te vinden is.