Menu Sluiten

Katten fontein

Katten fontein: drinkt je kat uit een waterbakje, maar denk je dat ze het misschien niet leuk vindt? Maakt ze een grote puinhoop bij de kom en lijkt het alsof ze haar pootjes gebruikt om in het water te spelen? Heeft je dierenarts gezegd dat je oudere of zieke kat meer vocht moet opnemen? Een katten waterfontein kan een goede oplossing zijn voor je huis. Er zijn veel producten beschikbaar voor katten, en het kan soms verwarrend zijn om te bepalen of een specifieke fontein nodig is voor je kat of niet. Als je naar een waterfontein voor huisdieren kijkt en probeert te beslissen of het je kat kan helpen, dan is deze informatie belangrijk.

Katten en water(fontein)

Een katten fontein kan in veel situaties uitkomst bieden. Zeker als we kijken naar de geschiedenis van katten en het water drinken. Katten zijn geëvolueerd als woestijndieren, en als soort hebben ze nog steeds een lage dorstdrift. Wilde katten krijgen het grootste deel van hun water als ze hun prooi opeten en hoeven niet per se veel meer te drinken dan dat. Het droogvoer dat veel binnen katten eten, zorgt echter niet voor voldoende vocht en veel katten zijn chronisch uitgedroogd, wat ziekten als urinewegproblemen en nieraandoeningen kan veroorzaken of verergeren. Als buitenkatten wel water drinken, zoeken ze liever naar bronnen die druipen of lopen dan naar stilstaande poelen. Hier komt de katten fontein om de hoek kijken.

Evolutie kat en drinkgedrag

Tijdens hun evolutie hebben katten waarschijnlijk geleerd dat stilstaande waterbronnen hen eerder ziek maken. Onze huiskatten hebben deze aangeboren kennis nog steeds, dus drinken uit een waterbak is niet ideaal voor hen. Katten zijn extreem gevoelig voor smaken en geuren, en dat kan een negatieve invloed hebben op de hoeveelheid water die ze drinken. Kraanwater met zijn chemicaliën en de kom zelf kunnen geuren of smaken hebben die ervoor zorgen dat een kat niet drinkt. Een katten waterfontein met een filter kan dit probleem oplossen en zorgt voor geur- en smaakvrij water voor je kat.

katten fontein

Wanneer moet je een katten fontein aanschaffen

Hier is een checklist met aanwijzingen dat je kat baat zou kunnen hebben bij een waterfontein:

  • Je kat heeft een chronische medische aandoening zoals terugkerende urinewegproblemen of een nierziekte. Uitdroging verergert deze problemen, dus het krijgen van meer water in een kat die er last van heeft is een topprioriteit.
  • Je kat springt routinematig op het aanrecht om te proberen een drankje uit de kraan te halen of klimt onder de douche om water te likken nadat je eruit bent gekomen. Dit gedrag geeft aan dat je kat op zoek is naar stromend water of een zoetere bron dan ze denkt dat het water in haar bakje is.
  • Je kat slaat met een pootje bij het water in het bakje voordat ze het water opdrinkt. Als je kat in het water slaat, probeert ze het in beweging te krijgen.
  • Je kat ziet er ongelukkig uit met het waterbakje. Een kat die routinematig haar waterbakje “controleert” maar zonder te drinken weggaat, kan van streek raken door de kwaliteit ervan of door de stagnerende aard ervan.
  • Als je kat zich bezighoudt met een van deze gedragingen rond haar water, kan een waterfontein voor huisdieren een hogere waterconsumptie in de hand werken.

Katten fontein introduceren

Als je een katten waterfontein hebt gekozen, lees je de instructies en zet je deze op een prominente plek in je huis. Katten in het wild slepen hun eten weg van hun waterbron, dus je kunt de fontein het beste aan de andere kant van de kamer opstellen. Verwijder de vorige waterbron van je kat niet meteen. Katten moeten zich soms even opwarmen voor nieuwe dingen, dus het is belangrijk dat je kat nog steeds water uit haar oude schotel kan halen als ze dat wil. Als je je kat meerdere keren per dag betrouwbaar uit de fontein ziet drinken, kun je het oude schaaltje verwijderen.

Welke katten fontein

Er zijn veel verschillende soorten en maten katten fonteinen. De ene kan zonder stroom terwijl de andere juist een grote kabel nodig heeft. Katten fonteinen verschillen ook erg in prijs. Zo kan je voor een paar euro al een prima goedkope katten fontein vinden, maar je kan er ook honderden euro’s aan besteden. De belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden is of je een drinkfontein met of zonder filter wilt kopen, of je een drinkfontein op batterijen wilt en of je een drinkfontein wilt met of zonder sensor. Een filter kan ervoor zorgen dat kalk uit het water gefilterd wordt. Een katten waterfontein met sensor gaat aan wanneer je kat ervoor staat, dit kan voor verwarring zorgen wanneer je kat dit niet snapt. Op deze pagina van bol.com kan je een grote hoeveelheid katten fonteinen vinden.