Menu Sluiten

Klimpaal katten

Een kat heeft graag iets waar hij of zij op kan klimmen zoals een katten klimpaal. De meeste katten zitten graag op hoge plaatsen. Of het nu een hoge plank, een vensterbank of de bovenkant van de koelkast is, jouw kat voelt zich misschien meer op zijn gemak in de bovenste helft van de kamer waar hij de wereld om en onder hem met meer vertrouwen in het oog kan houden. Instinct speelt een grote rol bij het bepalen van deze katachtige gewoonte. Vroege katten waren jagers en velen van hen leefden in de regenwouden. Met hun klauwen konden ze behendig klimmen, in bomen vluchten voor de veiligheid of hoog klimmen om een prooi op te wachten. Met andere woorden, klimmen had overlevingswaarde en werd voor katten een manier van leven. Hierdoor houden katten van katten klimpalen. 

Waarom klimmen katten? 

Onze katten klimmen op katten klimpalen voor hun veiligheid en gewoon voor hun plezier. Ze sprinten buiten op en neer in een boom, of binnen in jouw gordijnen met dezelfde vaardigheid die hun voorouders buiten in het bos gebruikten. Het soepele spier- en skeletstelsel van de poes geeft hem een uitzonderlijke coördinatie en evenwicht en stelt hem in staat om hoog te springen. Sterke spieren in de achterhand en in de rug stellen een kat in staat om meerdere malen zijn eigen lengte te springen, horizontaal of verticaal. De klauwen van een kat zijn voor hen even belangrijk voor verankering en hefboomwerking als grijpijzers en stijgijzers zijn voor rotsklimmers. Om deze gewoontes bij te houden is een katten klimpaal ideaal. 

Bekijk hier de bestverkochte katten klimpalen op Bol.com.

katten klimpaal

Gevaren poes klimpaal

Katten hebben een ongelooflijk vermogen om hun aandacht te richten op wat hen interesseert wanneer ze aan het klimmen zijn op de katten klimpaal. Een vogel of andere dierlijke attractie kan afleidend genoeg zijn om hen hun evenwicht te doen verliezen en te doen vallen. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Omdat katten weinig hoogtevrees hebben en graag op hoge plaatsen neerstrijken, gaan huisdiereigenaren er vaak van uit dat ze wel voor zichzelf kunnen zorgen. Hoewel katten zich met hun klauwen aan het hout van bomen kunnen vastklampen, zijn andere oppervlakken veel moeilijker, zoals vensterbanken, betonnen of bakstenen oppervlakken.  Als katten van een hoge plek vallen, komen ze niet recht op hun pootjes terecht. In plaats daarvan komen ze met hun poten iets uit elkaar te staan, wat ernstige verwondingen aan hoofd en bekken kan veroorzaken. Wees dus voorzichtig met de kat wanneer er op de klimpaal gespeeld wordt. 

Katten klimpaal inspiratie

MC Star 100cm Krabpaal

Deze katten klimpaal is praktisch en veelzijdig doordat het zowel een klimpaal is als een speelgoedstuk. De klimpaal heeft namelijk 2 speelgoedballen, 3 observatiedekken en een kattenkamer, zodat de katten de ruimte hebben om te krabben, te bewegen, te spelen en te slapen, en hun leven leuker te maken. De klimpaal is gemaakt van pluche stof en natuurlijk hout en sisal materiaal. Hierdoor heeft het een stevige structuur en een fluwelen stof beschermt kleine huisdieren tijdens het spelen. Daarnaast is het design van de katten klimpaal voor ieder huis omdat het rustige kleuren zijn die overal bij passen. Dit model komt in grijs/beige en bruin/beige waardoor je amper zou merken dat je een katten klimpaal binnen in huis hebt staan.

klimpaal kat

Zelfgemaakte klimpaal voor je kat

Krabpalen, katten klimpalen en kattenbomen kunnen de duurste dingen zijn die je ooit voor jouw kat zult kopen, maar toch verrijken ze het leven van onze katachtige vrienden. Ze geven katten plekken om te spelen, gebieden om te klauwen, en zitstokken van waaruit ze hun territorium kunnen bekijken. Katten zonder deze dingen missen echt iets, en u ook, want kijken hoe ze genieten van hun bomen is erg leuk. Plus, het voorkomt dat jouw meubels worden misbruikt. In de winkel gekochte kattenstructuren kunnen behoorlijk duur zijn. Afhankelijk van de kwaliteit en grootte, kunnen ze oplopen tot honderden euro’s. Maar het is niet nodig om zoveel uit te geven. Met zelfs de kleinste timmermansvaardigheden, kan je jouw eigen katten klimpaal maken en ze aanpassen aan jouw huis en kat.

Eenvoudige platformboom 

Het is helemaal niet moeilijk om een katten klimpaal te maken. Je hebt alleen een stevige basis, een paar palen en een paar platforms nodig. Dingen om te overwegen in jouw ontwerp: Houd in gedachten dat het comfortabeler voor de kat zal zijn als hij de niveaus trapsgewijs kan bereiken. Rangschik de niveaus van het kortste naar het hoogste, zodat jouw kat gemakkelijk kan klimmen. Bedek de houten palen met touw of tapijt. Houd er rekening mee dat tapijt vrij snel slijt en moeilijk te vervangen is, terwijl touw vrij gemakkelijk is. Bovendien lijkt het erop dat de meeste katten de voorkeur geven aan touw aan hun houten katten klimpaal.

Katten klimpaal kopen

Mocht je een pakket willen kopen om zelf een katten klimpaal in elkaar te zetten, raden we aan eens te kijken bij de populairste varianten op Bol.com.